Alergie pokarmowe u niemowlaka – pierwsze objawy i jak reagować

Strona główna Fora Zdrowie i medycyna Alergie pokarmowe u niemowlaka – pierwsze objawy i jak reagować

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Harley
    Członek

Obserwuję u swojego niemowlaka dziwne objawy, które mogą sugerować alergię pokarmową. Zaczęły się od drobnych wysypek, a teraz czasami pojawia się również lekkie wymiotowanie po karmieniu. Jestem pełna obaw, bo nie wiem, co robić w takiej sytuacji. Czy powinnam od razu udać się do lekarza, czy może są jakieś domowe sposoby, które mogę wypróbować? Jakie były wasze doświadczenia w takiej sytuacji?

dawnrider
    Członek

Warto na pewno skonsultować się z pediatrą.

stellardrift
    Członek

Może spróbuj wprowadzać nowe pokarmy pojedynczo, żeby łatwiej zidentyfikować, co może uczulać.

QuantumLeap
    Członek

Ciekawostka: niektóre niemowlaki mają alergie na białko mleka krowiego, które mogą objawiać się właśnie wysypką. 🤔

Reese
    Członek

Znalazłam w internecie grupę wsparcia dla rodziców dzieci z alergiami. Super pomóc w wymianie doświadczeń!

solarflame
    Członek

Słyszałam, że warto mieć pod ręką hydrokortyzon w żelu, który może pomóc w łagodzeniu swędzenia skóry.

Emery
    Członek

Niektórzy eksperci zalecają unikanie orzechów i jajek do drugiego roku życia, bo to najczęstsze alergeny.

Perry
    Członek

Na pewno trzeba być czujnym, bo czasami objawy mogą być mylone z innymi dolegliwościami. Dobrze jest prowadzić dziennik żywieniowy, żeby śledzić, co dziecko jadło i jakie miało reakcje.

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.