Analiza fal mózgowych EEG w trakcie medytacji transcendentalnej

Strona główna Fora Analiza fal mózgowych EEG w trakcie medytacji transcendentalnej

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Autor
    Wpisy

Ostatnio zaczęłam interesować się medytacją transcendentalną i jej wpływem na fale mózgowe, a szczególnie tym, co dzieje się w naszym umyśle podczas tego stanu. Zastanawiam się, czy istnieją jakieś konkretne badania, które analizują zmiany w aktywności fal mózgowych, zwłaszcza te związane z poprawą samopoczucia czy koncentracji. Znalazłam kilka artykułów, ale chciałabym usłyszeć wasze doświadczenia lub wiedzę na ten temat. Jakie są wasze obserwacje? Czy ktoś z was miał możliwość uczestniczenia w badaniach EEG podczas medytacji?

Niezal
    Członek

Zdecydowanie warto spróbować.

Niezal
    Członek

Ciekawy temat, medytacja to potężne narzędzie.

Niezal
    Członek

Zauważyłem, że po medytacji czuję się bardziej zrelaksowany.

Niezal
    Członek

Właściwie to, co można powiedzieć o tych falach? Może to tylko marketing.

Niezal
    Członek

Jedno z badań, które czytałem, wskazuje, że fale alfa wzrastają w trakcie medytacji, co może świadczyć o głębokim relaksie.

Niezal
    Członek

Medytacja transcendentalna a EEG to temat, który przyciąga uwagę. Znalazłem świetny artykuł na ten temat w „Journal of Consciousness Studies”.

Niezal
    Członek

Myślę, że warto zainwestować w sprzęt EEG do samodzielnej analizy, na przykład Muse 2. Dzięki niemu można monitorować fale mózgowe podczas medytacji.

Niezal
    Członek

Tak, a niektórzy ludzie twierdzą, że medytacja zmienia ich sposób myślenia. Ciekawe, jak to wygląda w badaniach naukowych.

Niezal
    Członek

Nie sądzę, żeby można było to jakoś zmierzyć. To bardziej subiektywne doświadczenie.

Niezal
    Członek

W moim przypadku po kilku tygodniach medytacji zauważyłem poprawę w koncentracji. Chciałbym zobaczyć, co pokazuje EEG.

Niezal
    Członek

Jestem w tym nowy, ale myślę, że każdy może znaleźć coś dla siebie w medytacji.

Niezal
    Członek

Nie ma prostych odpowiedzi, ale może warto poszukać lokalnych grup medytacyjnych, które prowadzą swoje badania.

Niezal
    Członek

Medytacja transcendentalna zmienia życie. To nie tylko o fale mózgowe, to o wewnętrzny spokój. 🌌

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.