Astro-fotografia meteorytów z peryhelium – wykorzystanie field-rota i tracking-nocny

Strona główna Fora Astro-fotografia meteorytów z peryhelium – wykorzystanie field-rota i tracking-nocny

• Ten temat ma 9 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok temu przez Niezal.
Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Sidney
    Członek

Zastanawiam się, jak najlepiej uchwycić meteoryty w ich najpiękniejszym momencie, zwłaszcza przy użyciu field-rot i tracking-nocny. Miałem już kilka prób, ale zdjęcia często wychodzą rozmazane lub nieostre. Jakie techniki polecacie, żeby poprawić jakość ujęć? Może macie jakieś sprawdzone ustawienia aparatów czy sprawdzone miejsca do obserwacji? Chciałbym także wiedzieć, czy ktoś z was używał konkretnych modeli teleskopów lub obiektywów, które sprawdzają się w takich warunkach.

Niezal
    Członek

Używam statywu!

Niezal
    Członek

Zdecydowanie kluczowe.

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że najważniejsze to ustawić odpowiednią ekspozycję. Czasem nawet kilka sekund może zdziałać cuda.

Niezal
    Członek

Zdarzyło mi się kilka razy, że niebo było pełne chmur, a ja czekałem z aparatem. Co za frustracja!

Niezal
    Członek

Spróbuj obiektywu 50mm f/1.8, sprawdza się w nocy.

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że warto też używać aplikacji do śledzenia meteorów. Często informują o najlepszych czasach na ich obserwację. 🌌

Niezal
    Członek

Niezła sprawa, ale jeśli chodzi o field-rot, to polecam przetestować model Skywatcher HEQ5 Pro. Dobrze stabilizuje obraz i pozwala na długie naświetlanie bez rozmycia.

Niezal
    Członek

Zgadzam się, że dobry statyw to podstawa, ale nie można zapomnieć o kalibracji. Bez tego nawet najlepszy sprzęt nie da zadowalających efektów.

Niezal
    Członek

Zauważyliście, że meteoryty wyglądają zupełnie inaczej w różnych warunkach atmosferycznych? Noc z czystym niebem to raj dla astro-fotografów.

Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.