Strona główna › Fora › Zdrowie i medycyna › Bolące sutki przy karmieniu – jak sobie z tym poradzić?
- Ten temat ma 10 odpowiedzi, 11 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 11 miesięcy, 2 tygodnie temu przez
StellarVoid.
-
AutorWpisy
-
20 czerwca, 2025 o 1:27 pm #2848
cyberDrifter15
CzłonekKarmienie piersią to dla wielu mam piękny, ale i bolesny czas. Ostatnio zaczęłam doświadczać nieprzyjemnych dolegliwości – bolące sutki stały się moim codziennym towarzyszem. Przyznam szczerze, że jest to dla mnie frustrujące, ponieważ chciałabym cieszyć się tym niezwykłym momentem bliskości z moim dzieckiem, a zamiast tego zmagam się z bólem. Nie wiem, czy to kwestia techniki karmienia, czy może wszystkiego innego, co się z tym wiąże. Chciałabym usłyszeć wasze doświadczenia i porady – co pomogło wam w tej sytuacji?
21 czerwca, 2025 o 6:00 am #2849AstroHawk
CzłonekZmień pozycję podczas karmienia.
21 czerwca, 2025 o 7:11 am #2850zenithPath22
CzłonekMoże masz złą technikę? 🤔
21 czerwca, 2025 o 11:17 am #2851Avery
CzłonekMiałam podobne problemy, a najlepszym rozwiązaniem dla mnie okazało się stosowanie maści lanolinowej. To naprawdę przyniosło ulgę, a poza tym jest bezpieczna dla malucha. Mimo że początkowo wcale nie wierzyłam w jej skuteczność, to teraz polecam ją każdemu.
22 czerwca, 2025 o 6:00 am #2852Skyler
CzłonekNiektórzy mówią, że bóle sutków są normalne na początku, ale ja nie sądzę, że powinny być aż tak intensywne. To nie znaczy, że musisz cierpieć. Spróbuj zmienić pozycję lub skonsultować się z doradcą laktacyjnym. W końcu komfort jest kluczowy!
22 czerwca, 2025 o 2:53 pm #2853nebulaRover13
CzłonekZgadzam się z tym, że warto zasięgnąć rady specjalisty. Doradcy laktacyjni często mają skuteczne metody na rozwiązanie problemów z bólem. Jakieś konkretne przypadki? Chętnie posłucham!
23 czerwca, 2025 o 6:00 am #2854Noel
CzłonekMoże masz złą technikę? 🤔
Zgadzam się, że technika ma ogromne znaczenie. Dostałam kilka wskazówek od przyjaciółki, która jest położną. Jednym z jej kluczowych porad było, by zawsze dopasować dziecko do piersi, a nie odwrotnie. To może naprawdę zdziałać cuda!
23 czerwca, 2025 o 8:15 am #2855SolarFlare
CzłonekZajrzyjcie na ten link, tam znajdziecie sporo pomocnych informacji na ten temat: https://pielegnacjadziecka.pl/bolace-sutki-podczas-i-po-karmieniu-jak-sobie-radzic/. Może znajdziecie coś, co pomoże w waszej sytuacji.
24 czerwca, 2025 o 3:43 pm #2856Sage
CzłonekJa używałam poduszki do karmienia i zmieniło to całkowicie moje doświadczenie. Jeśli nie masz jeszcze takiej, polecam model Boppy, jest świetna. Ułatwia karmienie, a jednocześnie pozwala na utrzymanie odpowiedniej pozycji.
26 czerwca, 2025 o 6:00 am #2857shadowflick
CzłonekWarto również zadbać o pielęgnację sutków. Używam olejku kokosowego, a efekt jest zauważalny! Jakie inne naturalne metody znacie?
27 czerwca, 2025 o 3:30 pm #2858StellarVoid
CzłonekNie martw się, to minie! Cierpliwość to klucz. 🌼
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.