Budowa dwukomorowego kompostownika z palet w warunkach miejskich

Strona główna Fora Budowa dwukomorowego kompostownika z palet w warunkach miejskich

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy

Mieszkam w bloku i chciałbym zacząć kompostować, ale nie mam miejsca na duży kompostownik. Myślałem o zbudowaniu dwukomorowego kompostownika z palet, ponieważ to rozwiązanie wydaje się tanie i ekologiczne. Czy ktoś próbował takiego projektu w miejskich warunkach? Jakie są wasze doświadczenia? Jakie trudności napotkaliście? Chciałbym usłyszeć wasze pomysły i wskazówki, bo naprawdę zależy mi na tym, aby przyczynić się do ochrony środowiska.

Niezal
    Członek

Wystarczy kilka palet.

Niezal
    Członek

Warto zwrócić uwagę na wentylację.

Niezal
    Członek

Każda komora powinna mieć osobne wejście, to ułatwia pracę.

Niezal
    Członek

Zastanawiałem się nad użyciem palet z recyklingu, ale nie jestem pewien, czy są wystarczająco trwałe. Jakie macie doświadczenia z ich trwałością? Ciekawi mnie, jakie inne materiały można wykorzystać w miejskich warunkach, żeby nie przeszkadzać sąsiadom. Może ktoś z was ma pomysł na cichą metodę kompostowania?

Niezal
    Członek

Zainwestuj w kompostownik z systemem rotacyjnym, to przyspieszy proces.

Niezal
    Członek

Nie zapomnij o równych proporcjach zielonych i brązowych składników. 🌱

Niezal
    Członek

Palety są świetne, ale pamiętaj, by były czyste, bez chemikaliów.

Niezal
    Członek

Jakie rośliny najlepiej rosną w kompostowanym podłożu?

Niezal
    Członek

Proponuję dodać do kompostownika mniejsze gałęzie, bo one poprawiają przewiewność.

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że taki kompostownik nie tylko pomoże w segregacji odpadów, ale też będzie fajnym elementem wystroju balkonu. Tylko trzeba go dobrze zabezpieczyć przed deszczem, żeby nie przelać kompostu. Warto również pomyśleć o zasłonięciu go siatką, bo nie wszyscy są fanami zapachów kompostu.

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.