Ceramika rakú – tradycje japońskiego wypału redukcyjnego

Strona główna Fora Ceramika rakú – tradycje japońskiego wypału redukcyjnego

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Tatum
    Członek

Zachwycam się ceramiką rakú i jej unikalnym procesem wypału redukcyjnego. To niesamowite, jak prostota tej metody potrafi wydobyć tak wiele z gliny i glazur! Ostatnio próbowałem swoich sił w tym rzemiośle, ale napotkałem kilka trudności, zwłaszcza przy kontrolowaniu atmosfery w piecu. Jakie są wasze doświadczenia związane z techniką rakú? Czy macie jakieś sprawdzone metody, które mogłyby ułatwić ten proces?

Niezal
    Członek

Zdecydowanie polecam eksperymentować z różnymi rodzajami gliny.

Niezal
    Członek

Wcale nie jest tak łatwo, jak się wydaje.

Niezal
    Członek

Próbowałem rakú, wyszły mi paskudne potwory. 😂

Niezal
    Członek

Słyszałem, że kluczowe jest odpowiednie przygotowanie gliny. Wybór dobrej mieszanki ma ogromne znaczenie.

Niezal
    Członek

Od zawsze fascynowały mnie różnice w odcieniach, jakie uzyskuje się w rakú. To magiczne, jak wypał zmienia kolory i fakturę. Zainwestowanie w dobrej jakości piec, na przykład model Cress M-19, może wpłynąć na efekty, które osiągniesz.

Niezal
    Członek

Może warto przemyśleć różne techniki redukcji? Zmiana czasu trwania procesu redukcyjnego może dać zupełnie inne rezultaty.

Niezal
    Członek

W kontekście tradycji japońskiego wypału, bardzo ważna jest również cierpliwość i medytacja podczas pracy. To nie tylko technika, ale sposób na połączenie się z materiałem i samym sobą. Czasami warto poświęcić więcej czasu na naukę i zrozumienie, niż na sam proces twórczy.

Wyświetlanie 8 wpisów - od 1 do 8 (z 8 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.