Choroby gryzoni domowych – jak rozpoznać i leczyć?

Strona główna Fora Choroby gryzoni domowych – jak rozpoznać i leczyć?

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    pixelHunter42
    Członek

Zauważyłem, że mój chomik ostatnio stał się znacznie mniej aktywny i nie je tak chętnie jak wcześniej. Zastanawiam się, czy to może być oznaka jakiejś poważniejszej choroby. Przeczytałem, że gryzonie mogą cierpieć na różne schorzenia, ale nie wiem, jak je rozpoznać. Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia? Jakie objawy powinny mnie zaniepokoić i co można zrobić w takiej sytuacji?

Niezal
    Członek

Zawsze sprawdzam brzuszek, może coś z jedzeniem?

Niezal
    Członek

Sprawdzenie stanu futra jest kluczowe. Wysuszone czy zmatowiałe może też coś oznaczać.

Niezal
    Członek

W przypadku braku apetytu spróbuj podać świeże warzywa, jak marchewka lub ogórek. Czasami zmiana diety potrafi zdziałać cuda!

Niezal
    Członek

Możliwe, że to objaw choroby układu pokarmowego. W takim przypadku lepiej udać się do weterynarza, najlepiej takiego, który specjalizuje się w gryzoniach. Nie warto czekać, bo im szybciej zostanie postawiona diagnoza, tym lepsze rokowania.

Niezal
    Członek

Jeśli zauważysz jakiekolwiek zmiany w zachowaniu swojego gryzonia, warto zapisać się na wizytę do specjalisty. Ja korzystam z usług kliniki „Gryzoń w potrzebie”, gdzie mają świetnych weterynarzy, którzy znają się na gryzoniach. W każdej sytuacji lepiej zasięgnąć porady profesjonalisty, niż samemu szukać rozwiązań, które mogą być niewłaściwe. 🐹

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.