Cyjanotypia tkaniny lokalnej – barwniki cyjanowe z łupin orzecha włoskiego

Strona główna Fora Cyjanotypia tkaniny lokalnej – barwniki cyjanowe z łupin orzecha włoskiego

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    EchoNavigator
    Członek

Zastanawiam się, jak wykorzystać łupiny orzecha włoskiego do cyjanotypii tkanin. Ostatnio natknęłam się na kilka artykułów, które sugerowały, że to świetny sposób na uzyskanie naturalnych, niepowtarzalnych barw. Wydaje mi się, że mogłoby to być interesujące zarówno dla artystów, jak i dla osób zajmujących się rzemiosłem. Czy ktoś z Was próbował tej metody? Jakie są wasze doświadczenia z cyjanotypią przy użyciu takich barwników? Chętnie posłucham, co myślicie na ten temat!

Niezal
    Członek

To brzmi fascynująco! 🌿

Niezal
    Członek

Czy ktoś próbował dodać inne barwniki do łupin? Chciałabym widzieć, co z tego wyjdzie.

Niezal
    Członek

Ktoś mógłby się podzielić przepisem na przygotowanie barwnika z łupin orzecha?

Niezal
    Członek

Właśnie skończyłem kilka prób z cyjanotypią i mogę powiedzieć, że wykorzystanie łupin orzecha włoskiego daje naprawdę ciekawe efekty. Barwy są bardzo głębokie i trwałe. Najpierw należy dobrze wysuszyć łupiny, a potem zmielić je na proszek. Następnie można je zalać wodą i podgrzać, aby wydobyć kolor. Ważne jest, aby używać filtrów, aby uzyskać czysty roztwór. Dobrze jest również eksperymentować z różnymi tkaninami, bo wyniki mogą być zaskakujące.

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.