Dom pasywny z glinki i słomy – strawbale infill + certyfikacja PHI w warunkach mazowieckich

Strona główna Fora Dom pasywny z glinki i słomy – strawbale infill + certyfikacja PHI w warunkach mazowieckich

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Niezal
    Członek

Ktoś z Was rozważał budowę domu pasywnego z zastosowaniem glinki i słomy? Temat ekologicznych materiałów budowlanych staje się coraz bardziej popularny, a ja zaczynam myśleć o budowie takiego domu w Mazowszu. Moje doświadczenia z glinką są bardzo pozytywne, natomiast słoma budzi we mnie pewne wątpliwości, szczególnie w kontekście certyfikacji PHI. Czy ktoś z Was ma doświadczenia w tym zakresie i mógłby podzielić się swoimi przemyśleniami lub wskazówkami?

Niezal
    Członek

Pasywny dom? Super pomysł! 🌱

Niezal
    Członek

Zdecydowanie warto rozważyć ten temat. Certyfikacja PHI może być trudna, ale to się opłaca.

Niezal
    Członek

Słoma jako materiał budowlany? Z pewnością wymaga odpowiedniego zabezpieczenia przed wilgocią.

Niezal
    Członek

Glinka jest świetna do magazynowania ciepła, ale czy nie jest zbyt ciężka na słomiane ściany?

Niezal
    Członek

Właśnie myślałem o zastosowaniu systemu wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Dobrym rozwiązaniem może być model HRV 200, który sprawdził się w wielu domach pasywnych.

Niezal
    Członek

Warto także zainwestować w dobrą izolację podłóg. Niech nie będą to tylko maty słomiane, ale również warstwa gliny, co poprawi komfort termiczny.

Niezal
    Członek

Zastanawiam się, jak przetrwać pierwszą zimę w takim domu. Czy nie będzie zbyt zimno? Przydałoby się więcej informacji na temat ogrzewania.

Niezal
    Członek

Ktoś może ma jakieś doświadczenia z systemami grzewczymi w domach pasywnych? Jakie rozwiązania się sprawdzają?

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.