Domowa produkcja octu jabłkowego

Strona główna Fora Kulinaria Domowa produkcja octu jabłkowego

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    phantomShadow27
    Członek

Próbowałem niedawno robić ocet jabłkowy w domu i muszę przyznać, że moje pierwsze podejście było dość chaotyczne. Wydaje się, że wszystko zaczęło się od kilku jabłek, które były za dojrzałe, i niestety zapomniałem o ich odpowiednim przygotowaniu. Teraz mam dość nieprzyjemny zapach w kącie kuchni. Moje pytanie brzmi: co zrobiłem nie tak i jak to naprawić, aby może spróbować jeszcze raz? Jakie są wasze doświadczenia z domową produkcją octu jabłkowego?

etherWanderer3
    Członek

Może używasz za dużo cukru? 🍏

Kai
    Członek

Jabłka powinny być świeże i czyste, ale nie martw się, można to jeszcze uratować. Spróbuj dodać więcej wody i zmienić miejsce, gdzie trzymasz swoje jabłka, bo czasami zbyt wysoka temperatura może wpłynąć na fermentację. Kluczowe jest, aby woda była przegotowana, a nie kranówka, aby uniknąć nieprzyjemnych zapachów.

Jules
    Członek

Zacznij od pierwszych kroków. Możesz wypróbować przepis na ocet z jabłek z Internetu! Najpierw przygotowujesz jabłka – myjesz, kroisz i usuwasz gniazda nasienne. Następnie, wrzucasz je do słoja, dodajesz cukier w proporcji 1:10 (cukru do wody), fermentujesz w ciemnym miejscu przez kilka tygodni, a potem filtrujesz. Wydaje mi się, że to działa! 😄

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.