Fermentacja kimchi w domu

Strona główna Fora Kulinaria Fermentacja kimchi w domu

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    MysticFrost
    Członek

Zastanawiam się, jak skutecznie przeprowadzić fermentację kimchi w domu. Kiedy pierwszy raz spróbowałem tego koreańskiego przysmaku, byłem oczarowany jego intensywnym smakiem i chrupiącą teksturą. Od tamtej pory próbowałem różnych przepisów, ale nigdy nie byłem w stanie osiągnąć zadowalającego efektu. Ostatnio uzyskałem kilka składników, ale obawiam się, że mogę coś zrobić źle podczas procesu fermentacji. Jakie są Wasze doświadczenia i wskazówki dotyczące domowej produkcji kimchi? Będę wdzięczny za wszelkie porady!

Darcy
    Członek

Może być trudne. 😕

Bailey
    Członek

Moją tajemnicą jest użycie soli himalajskiej.

River
    Członek

Dobrze jest kontrolować temperaturę w pomieszczeniu, bo ma ogromne znaczenie dla fermentacji. Im cieplej, tym fermentacja szybciej postępuje, ale łatwiej o zepsucie! Kiedy robiłem kimchi, pilnowałem, by temperatura była w okolicach 18-22 stopni. To powoduje, że smak jest bogatszy, a składniki się nie psują.

AstroHawk
    Członek

Warto eksperymentować z różnymi składnikami! Ostatnio dodałem do mojego kimchi jabłka i smak był zaskakująco dobry.

TerraNova
    Członek

Każdy przepis na kimchi ma swoje nieco inne podejście, ale kluczowy jest czas fermentacji – 2-3 dni w temperaturze pokojowej, a potem do lodówki na dłużej. Ja fermentuję do 5 dni, a potem trzymam w lodówce, gdzie smaki się jeszcze lepiej łączą.

SolarFlare
    Członek

Jestem naprawdę zaniepokojony swoim ostatnim podejściem – smak wyszedł zbyt gorzki i nie wiem, co poszło nie tak. Może to przez zbyt długą fermentację? Ktoś miał podobny problem?

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.