Field recording etnobotaniczny – rejestracja śpiewu ptaków wśród mikoryzy drzewostanu

Strona główna Fora Field recording etnobotaniczny – rejestracja śpiewu ptaków wśród mikoryzy drzewostanu

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Stevie
    Członek

W ostatnim czasie zafascynowałem się etnobotaniką i jej związkiem z dźwiękami natury. Zastanawiam się, jak można połączyć rejestrację śpiewu ptaków z badaniami nad mikoryzą drzew. Czy ktoś z was próbował już takich eksperymentów? Jakie sprzęty najlepiej się do tego nadają? Ciekawi mnie, w jaki sposób dźwięki ptaków mogą wpływać na rozwój grzybów mikoryzowych i vice versa. Może ktoś ma doświadczenia w tej dziedzinie i mógłby się nimi podzielić?

Niezal
    Członek

Świetny pomysł na badania! Zawsze fascynowały mnie interakcje między dźwiękiem a roślinami.

Niezal
    Członek

Nie wiem, czy to ma sens, ale może warto spróbować użyć mikrofonów parabolicznych? 🎤

Niezal
    Członek

Zdecydowanie ciekawy temat. W moim doświadczeniu, rejestracja dźwięków w ekosystemach leśnych zawsze przynosiła zaskakujące rezultaty. Zainwestowałem w sprzęt marki Zoom, model H4n Pro, który świetnie zbiera dźwięki otoczenia, a także ma opcję nagrywania w jakości stereo. Warto również rozważyć użycie aplikacji do analizy dźwięku, aby zrozumieć, jakie ptaki najczęściej występują w danym miejscu i jak ich śpiew może wpływać na rozwój lokalnych grzybów. Powodzenia w badaniach!

Wyświetlanie 4 wpisów - od 1 do 4 (z 4 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.