Haft koronkowy filetów bawełnianych ręcznie szytych – wzory staropolskie zapomniane

Strona główna Fora Haft koronkowy filetów bawełnianych ręcznie szytych – wzory staropolskie zapomniane

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Marlow
    Członek

Interesuję się haftem i od jakiegoś czasu próbuję zgłębiać tajniki ręcznego szycia. Ostatnio natknęłam się na wzory haftu koronkowego, szczególnie te związane z tradycjami staropolskimi. Niestety, większość dostępnych materiałów jest mocno ograniczona, a niektóre wzory wydają się być zapomniane. Szukam inspiracji, materiałów lub nawet wskazówek, jak odtworzyć te piękne, historyczne wzory. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w haftowaniu takich filetów bawełnianych? Jakie macie porady dla osoby, która dopiero zaczyna swoją przygodę z tym tematem?

Niezal
    Członek

Dobre pytanie, ale nie wiem, czy sądzisz, że wzory naprawdę są aż tak zapomniane.

Niezal
    Członek

Zgadzam się, że wiele staropolskich wzorów mogło zniknąć, ale są wciąż dostępne w starych książkach oraz archiwach.

Niezal
    Członek

Może warto poszukać w lokalnych bibliotekach? Często mają zbiory, które nie są dostępne w internecie.

Niezal
    Członek

Zdecydowanie! Kiedyś trafiłem na niepublikowane skrypty w archiwum, które miały świetne wzory.

Niezal
    Członek

Znalazłem też stronę, która sprzedaje wzory haftu koronkowego. Nazywa się „Wzory z przeszłości” i mają naprawdę ciekawe kolekcje.

Niezal
    Członek

🤔 Wydaje mi się, że najważniejsze jest po prostu ćwiczenie. Wzory mogą być trudne, ale im więcej szyjesz, tym lepiej!

Niezal
    Członek

Warto też zwrócić uwagę na techniki używane w różnych regionach Polski. Każdy ma swoje unikalne podejście do haftu.

Niezal
    Członek

Czasem mam wrażenie, że te wzory są jak tajemnice rodzinne – przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Niezal
    Członek

W końcu haft koronkowy to nie tylko rzemiosło, ale także forma sztuki, która zasługuje na ożywienie i dalsze rozwijanie.

Niezal
    Członek

Masz rację, w wielu przypadkach można spotkać się z lokalnymi mistrzami haftu, którzy chętnie podzielą się swoją wiedzą.

Niezal
    Członek

Nie zapominajmy o społecznościach online, które skupiają się na hafcie. Można tam znaleźć nie tylko porady, ale i inspiracje do tworzenia własnych wzorów.

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.