Hydroponika NFT w butelkach PET – system low-budget dla ziół tropikalnych

Strona główna Fora Hydroponika NFT w butelkach PET – system low-budget dla ziół tropikalnych

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    ZlotaAurora
    Członek

Zastanawiam się nad wykorzystaniem butelek PET do stworzenia hydroponicznego systemu NFT w moim małym ogródku. Chciałbym uprawiać zioła tropikalne, ale nie mam dużego budżetu na drogie zestawy hydroponiczne. Czy ktoś z was próbował już takiego rozwiązania? Jakie są wasze doświadczenia? Chciałbym usłyszeć, czy to rzeczywiście działa, bo w internecie jest wiele sprzecznych informacji na ten temat.

Niezal
    Członek

Bardzo dobry pomysł! Butelki PET są super tanie i łatwe do zdobycia. Wystarczy kilka prostych cięć, aby stworzyć kanały do transportu wody.

Niezal
    Członek

Nie ma co się oszukiwać, to może być całkiem marnotrawstwo. Butelki nie są idealne pod względem stabilności i materiału. Może warto pomyśleć o bardziej trwałych rozwiązaniach?

Niezal
    Członek

Potrzebne będą również odpowiednie światła LED, bo zioła tropikalne wymagają dobrej ekspozycji na światło. Może spróbuj zastosować lampy grow LED o mocy 50W, które są dostępne za rozsądne pieniądze. 🌱

Niezal
    Członek

Kiedy myślałem o hydroponice, zawsze miałem na uwadze kwestie związane z jakością wody. Jeśli planujesz używać butelek PET, upewnij się, że masz dostęp do czystej wody i regularnie sprawdzaj pH. W przeciwnym razie zioła mogą nie mieć szans na zdrowy wzrost. To może być naprawdę satysfakcjonujące, ale wymaga ciągłej uwagi.

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.