Instalacja automatycznego systemu nawadniania ogrodu na działce rekreacyjnej bez dostępu do prądu

Strona główna Fora Dom i ogród Instalacja automatycznego systemu nawadniania ogrodu na działce rekreacyjnej bez dostępu do prądu

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    dawnrider
    Członek

W obliczu zbliżającego się lata, zaczynam się zastanawiać, jak zautomatyzować nawadnianie mojego ogrodu na działce rekreacyjnej, gdzie nie ma dostępu do prądu. Chciałbym, aby rośliny miały zapewnioną odpowiednią ilość wody, ale nie wiem, czy to w ogóle możliwe bez elektryczności. Istnieją jakieś rozwiązania, które można zastosować w takiej sytuacji? Może są jakieś pomysły na wykorzystanie energii słonecznej lub innych alternatywnych źródeł?

MysticFrost
    Członek

Woda z beczki? 🤔

Perry
    Członek

Zbieraj deszczówkę, to świetny pomysł!

zenithpath
    Członek

Można spróbować z systemem nawadniania kropelkowego. Wystarczy podłączyć węże do zbiornika na wodę, a do tego dodać odpowiednie złączki.

dawnrider
    Członek

Energia słoneczna to klucz! Panele słoneczne mogą zasilać małą pompę wodną, co rozwiązuje problem braku prądu.

Jesse
    Członek

Znalazłem model pompy, który działa na energię słoneczną – Sun Pump 12V. Dzięki temu nie musisz martwić się o akumulatory, wystarczy tylko słońce.

Noel
    Członek

Dziwne, że nikt nie wspomniał o systemie czasowym. Można ustawić mechanizm, który otwiera zawory w określonych porach dnia, co znacznie ułatwia życie.

echoquest
    Członek

Na pewno warto pomyśleć też o zbiorniku, który będzie odpowiednio duży, aby pomieścić wodę na dłuższy czas. Im większy zbiornik, tym mniej stresu w gorące dni. 🌞

River
    Członek

Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale możliwe, że układ grawitacyjny mógłby zadziałać w Twoim przypadku. Jeśli postawisz zbiornik wyżej, może woda sama się rozleje po ogrodzie.

Jamie
    Członek

Takie rozwiązania mogą być kosztowne i wymagają trochę pracy, ale efekt końcowy na pewno będzie tego wart. Zautomatyzowany ogród to marzenie każdego ogrodnika!

quantumloop
    Członek

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z alternatywnymi systemami nawadniania, które nie wymagają elektryczności? Jakie są ich wady i zalety?

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.