Instrument kalimba – budowa DIY i eksperymenty strojenia

Strona główna Fora Instrument kalimba – budowa DIY i eksperymenty strojenia

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    quantumloop
    Członek

Zastanawiam się nad stworzeniem własnej kalimby. Wydaje mi się, że to nie tylko ciekawy projekt DIY, ale także świetna okazja do zabawy z dźwiękiem i strojeniem. Znalazłem kilka tutoriali w internecie, ale wiele z nich jest zbyt skomplikowanych lub niepełnych. Chciałbym się dowiedzieć, jakie materiały są najlepsze do budowy, a także jakie metody strojenia są najbardziej efektywne. Ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami lub wskazówkami?

Niezal
    Członek

Wystarczy drewno i metal.

Niezal
    Członek

Zdecydowanie polecam zacząć od sklejki jako materiału na korpus. Jest lekka, a jednocześnie dobrze przenosi dźwięk. Do strun można użyć różnych typów metalu, ale miedziane są najłatwiejsze do strojenia.

Niezal
    Członek

Właśnie się zastanawiam, czy użycie żywicy epoksydowej do wzmocnienia korpusu kalimby to dobry pomysł. Myślałem, że może poprawić brzmienie i trwałość instrumentu. Może ktoś próbował tego rozwiązania? Jakie są wasze wrażenia? 🤔

Niezal
    Członek

Zgadzam się, że miedziane struny dają najprzyjemniejsze brzmienie, ale warto pomyśleć o użyciu włókna węglowego jako alternatywy. Oferuje to zupełnie inne wibracje i może być ciekawym eksperymentem. Właśnie skończyłem robić kalimbę z 8 prętami o różnej długości i muszę przyznać, że efekty są zachwycające! Kto by pomyślał, że tak niewielka zmiana może tak wpłynąć na dźwięk? 🎶

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.