Jak dbać o kaktusy zimą

Strona główna Fora Dom i ogród Jak dbać o kaktusy zimą

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Harley
    Członek

Mam problem z moimi kaktusami, które mam od lat. Zimą zawsze martwię się, że za mało światła i za dużo wilgoci mogą im zaszkodzić, ale nie mam pojęcia, jak konkretnie dostosować ich pielęgnację w tym trudnym okresie. W zeszłym roku jeden z nich zaczął gnić, co skończyło się jego utratą, więc nie chciałbym popełnić tego błędu ponownie. Jakie są więc wasze sprawdzone sposoby na przetrwanie kaktusów w zimnych miesiącach? Jak zapewnić im odpowiednie warunki?

StellarVoid
    Członek

Zbyt dużo wody!

Reese
    Członek

Bez światła umierają.

Blair
    Członek

Dobrze jest przestawić je w cieplejsze miejsce, ale z dala od grzejników.

Shea
    Członek

Moim zdaniem, kluczowe jest również obniżenie częstotliwości podlewania. Kaktusy zimą potrzebują znacznie mniej wody, więc najlepiej sprawdzać, kiedy podłoże naprawdę jest suche. Można też zastosować gruboziarnisty żwir na wierzchu podłoża, co pomoże ograniczyć parowanie wody. 🌵

PixelWanderer
    Członek

Dla moich kaktusów najlepszym rozwiązaniem okazał się zakup lampy LED emitującej światło pełnospektrum. Dzięki temu mogę pomóc im w zimowej hibernacji i zapewnić odpowiednie światło nawet przy braku naturalnego słońca. Warto zainwestować w sprzęt, który nie tylko oświetli rośliny, ale także będzie energooszczędny.

Harley
    Członek

Często spotykam się z pytaniem o wilgotność powietrza. Kaktusy są przystosowane do suchych warunków, dlatego nie ma potrzeby używania nawilżaczy. Właściwie, to zbyt duża wilgotność może być dla nich zabójcza. Ważne jest, by nie zraszać ich w zimie, a jeśli już, to tylko raz na jakiś czas.

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.