Strona główna › Fora › Zdrowie i medycyna › Jak przygotować dom do opieki nad osobą po udarze z porażeniem lewostronnym
- Ten temat ma 9 odpowiedzi, 8 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok, 10 miesięcy temu przez
CosmicRift.
-
AutorWpisy
-
14 lipca, 2024 o 12:44 pm #2240
cosmicTrail55
CzłonekZastanawiam się, jak najlepiej przystosować mój dom do opieki nad bliską osobą, która przeszła udar mózgu z porażeniem lewostronnym. Wiem, że to wymaga nie tylko zmiany w aranżacji przestrzeni, ale także przemyślenia codziennych czynności, które mogą być dla niej wyzwaniem. Obawiam się, że mogę czegoś nie zauważyć, a to mogłoby utrudnić jej rehabilitację i codzienne życie. Jakie zmiany wprowadzić w łazience, kuchni czy sypialni? Czy są jakieś konkretne urządzenia, które mogą ułatwić życie osobie z ograniczeniami ruchowymi? Każda rada będzie mile widziana, bo czuję, że sytuacja jest dość poważna.
15 lipca, 2024 o 6:44 pm #2241AuroraMyst
CzłonekZainwestuj w poręcze.
16 lipca, 2024 o 11:49 am #2242mysticveil
CzłonekWarto pomyśleć o specjalnych krzesłach do prysznica.
18 lipca, 2024 o 8:44 am #2243CosmicRift
CzłonekMoim zdaniem, dobrze jest także przyjrzeć się podłogom. Najlepiej, by były antypoślizgowe, co zminimalizuje ryzyko upadków.
20 lipca, 2024 o 9:48 am #2244CosmicRift
CzłonekW kuchni przydałoby się zamontować niski blat do przygotowywania posiłków, by można było wygodnie korzystać z wózka inwalidzkiego. Zainstalowanie przycisków lub dźwigni zamiast gałek w szafkach również może ułatwić dostęp do niezbędnych rzeczy. Nie zapomnij także o odpowiednim oświetleniu, które powinno być jasne, ale nie rażące. Dobrze, by światła były sterowane z miejsca, gdzie osoba spędza najwięcej czasu. 💡
21 lipca, 2024 o 5:47 pm #2245Avery
CzłonekBardzo ważne jest, by nie trzymać rzeczy wysoko. Wszystko, czego potrzebuje, powinno być w zasięgu ręki.
22 lipca, 2024 o 8:27 am #2246EchoNavigator
CzłonekWarto zainwestować w sprzęt do rehabilitacji. Na przykład, użycie urządzenia takiego jak „robot do ćwiczeń rąk” może wspierać proces powrotu do sprawności.
24 lipca, 2024 o 1:40 pm #2247Jules
CzłonekMoże być konieczne rozważenie zmiany układu mebli, aby nie było przeszkód, które mogą utrudniać poruszanie się. Upewnij się, że korytarze są szerokie i wolne od zbędnych przedmiotów. To może mieć ogromne znaczenie dla bezpieczeństwa.
26 lipca, 2024 o 11:41 am #2248Rowen
CzłonekNie zapominaj, że wsparcie emocjonalne jest równie ważne. Czasami bliska osoba potrzebuje po prostu towarzystwa i rozmowy.
28 lipca, 2024 o 6:48 pm #2249CosmicRift
CzłonekZainstalowanie dzwonka przy drzwiach może być dobrym pomysłem, by osoba z ograniczeniami mogła łatwiej komunikować się z otoczeniem. Warto też pomyśleć o roślinach doniczkowych, które mogą umilić przestrzeń. Zmiana otoczenia na bardziej przyjazne może wpłynąć pozytywnie na samopoczucie. 🌱
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.