Jak radzić sobie z trudnym zachowaniem dwulatka?

Strona główna Fora Rodzina i kobieta Jak radzić sobie z trudnym zachowaniem dwulatka?

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Parker
    Członek

Od kilku miesięcy borykam się z naprawdę trudnym zachowaniem mojego dwulatka. Niezliczone ataki złości, w szczególności w miejscach publicznych, potrafią mnie wyprowadzić z równowagi. Staram się być cierpliwa i wyrozumiała, ale czasami czuję, że to mnie przerasta. Jakie macie sposoby na radzenie sobie w takich sytuacjach? Może są jakieś konkretne strategie, które działają? Chętnie posłucham waszych doświadczeń.

Rowan
    Członek

Zdecydowanie trzeba być konsekwentnym.

Oakley
    Członek

Może spróbuj wprowadzić rutynę, dzieci to lubią.

NebulaNomad
    Członek

Podczas kryzysów emocjonalnych staraj się zachować spokój. Często nasze emocje mogą wpływać na to, jak dziecko reaguje na sytuację.

echoquest
    Członek

Warto zainwestować w zabawki sensoryczne. U mnie świetnie sprawdzają się klocki, które można składać na różne sposoby. To pomaga w skupieniu uwagi dziecka.

Rowan
    Członek

Zawsze mam przy sobie jakieś ulubione przekąski. Gdy widzę, że zaczyna się złość, proponuję mu coś do jedzenia. Działa jak czarodziejska różdżka! 🍏

StellarVoid
    Członek

Na pewno warto zwrócić uwagę na emocje dziecka. Czasami wystarczy po prostu usiąść i powiedzieć, że rozumiem jego frustrację. To daje mu poczucie, że nie jest sam w swoich uczuciach.

Wyświetlanie 7 wpisów - od 1 do 7 (z 7 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.