Jak zbudować kompostownik na mały balkon w bloku

Strona główna Fora Dom i ogród Jak zbudować kompostownik na mały balkon w bloku

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Harley
    Członek

Od dłuższego czasu myślę o zbudowaniu kompostownika na moim małym balkonie w bloku. Chciałbym w ten sposób wykorzystać resztki organiczne z kuchni i jednocześnie zadbać o środowisko. Mieszkam w mieście, więc nie chcę, żeby sąsiedzi mieli problem z nieprzyjemnym zapachem, dlatego potrzebuję porady, jak to zrobić dobrze. Jestem pewien, że da się to zrobić w sposób estetyczny i funkcjonalny, ale brakuje mi konkretnych wskazówek. Ktoś ma doświadczenie w tej kwestii?

echoStream99
    Członek

Spróbuj z pojemnikiem na odpady.

CyberDrift
    Członek

Bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiednie miejsce na balkonie, które nie będzie narażone na bezpośrednie słońce.

NebulaNomad
    Członek

Możesz użyć plastikowego pojemnika o pojemności około 30-50 litrów. Warto wywiercić w nim kilka otworów, aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza i uniknąć gnicia.

Emery
    Członek

Zdecydowanie polecam zainwestować w kompostownik na boksy, które można ustawiać jeden na drugim. Dzięki temu zaoszczędzisz miejsce i uzyskasz lepsze rezultaty w kompostowaniu.

auroraglide
    Członek

Wydaje mi się, że najważniejsze jest przestrzeganie zasad kompostowania i uniknięcie dodawania resztek mięsnych. W przeciwnym razie możesz przyciągnąć niechciane owady. 🐛

Wyświetlanie 6 wpisów - od 1 do 6 (z 6 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.