Jaką wiertnicę wybrać do odwiertów geotermalnych na głębokość do 30 metrów

Strona główna Fora Nieruchomości i Budownictwo Jaką wiertnicę wybrać do odwiertów geotermalnych na głębokość do 30 metrów

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 17 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Devon
    Członek

W ostatnim czasie zastanawiam się nad zakupem wiertnicy do odwiertów geotermalnych, które planuję wykonać na głębokość do 30 metrów. Moje dotychczasowe doświadczenia z geotermią są ograniczone, dlatego szukam wskazówek, które pomogą mi wybrać odpowiedni sprzęt. Kluczowe dla mnie są nie tylko parametry techniczne wiertnicy, ale także jej mobilność oraz łatwość obsługi. Czy ktoś z was miał okazję pracować z konkretnymi modelami, które moglibyście polecić lub odradzić? Jakie aspekty są najważniejsze przy wyborze wiertnicy do takich zastosowań?

AuroraMyst
    Członek

Potrzebna lekka wiertnica.

horizonpeek
    Członek

Zdecydowanie warto spojrzeć na model Wacker Neuson DT 15. Bardzo solidna opcja.

CyberDrift
    Członek

Mobilność jest kluczowa, zwłaszcza przy mniejszych odwiertach.

nebulaseek
    Członek

Zgadzam się, Wacker Neuson DT 15 to świetny wybór, ale pamiętajcie o jego wadze. Może być problematyczna w trudnym terenie.

skydrift
    Członek

Z doświadczenia wiem, że wiertnice grawitacyjne są bardziej efektywne w takich zastosowaniach.

Austen
    Członek

Nie zapomnijcie o odpowiednich wiertłach, to bardzo istotne. Miałem problemy z wydajnością, bo używałem zbyt wąskich.

voidNavigator8
    Członek

Jakie są wasze doświadczenia z wiertnicami elektrycznymi? Czy są równie efektywne jak spalinowe?

Robin
    Członek

Elektryczne wiertnice to przyszłość! Ciche, efektywne i łatwiejsze w obsłudze.

gravityRider81
    Członek

Zauważyłem, że wiertnice hydrauliczne zapewniają lepszą moc w trudniejszych warunkach glebowych.

Jesse
    Członek

Zgadza się, hydraulika daje większą kontrolę nad głębokością odwiertów. Dobrze jest mieć też zapasowe wiertła na wszelki wypadek. 🔧

EtherVoyager
    Członek

Warto zwrócić uwagę na system chłodzenia wiertnicy. Bez tego łatwo o przegrzanie sprzętu.

phantomtrace
    Członek

Może ktoś z was korzystał z modelu Atlas Copco BBD 12? Pytanie, jak z jego wydajnością.

phantomShadow27
    Członek

Atlas Copco to solidna firma, ale ich sprzęt bywa drogi. Z drugiej strony, jakość idzie w parze z ceną.

Kendall
    Członek

Z perspektywy finansowej, może warto rozważyć wynajem sprzętu na początku, aby ocenić, co się sprawdzi?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 17 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.