Jakie rośliny odstraszają komary i jak je hodować na tarasie

Strona główna Fora Dom i ogród Jakie rośliny odstraszają komary i jak je hodować na tarasie

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Ariel
    Członek

Zastanawiam się, jak skutecznie pozbyć się komarów, które nieustannie uprzykrzają mi czas spędzany na tarasie. Wiem, że niektóre rośliny mają właściwości odstraszające te owady, ale nie mam pojęcia, jakie konkretnie gatunki warto posadzić i w jaki sposób je pielęgnować. Może ktoś z was ma doświadczenie w tej kwestii? Chciałabym stworzyć przyjemną strefę relaksu, a nie pole bitwy z komarami. Jakie są wasze ulubione rośliny do hodowli na tarasie, które działałyby jak naturalna bariera?

Harley
    Członek

Bazylia to najlepsza opcja!

voidsailor
    Członek

Mięta, czysta magia. 🌱

PhantomDusk
    Członek

U mnie świetnie sprawdza się lawenda. Jest piękna i pachnąca, a komary ją omijają.

Dakota
    Członek

Ciekawe, czy można łączyć różne rośliny w jednym miejscu. Może wtedy efekt odstraszania byłby jeszcze lepszy?

terraExplorer11
    Członek

Zauważyłem, że citronella (trawa cytrynowa) działa rewelacyjnie, ale trzeba ją dobrze podlewać, bo lubi wilgoć.

Harley
    Członek

Warto pamiętać, że niektóre rośliny, jak np. rozmaryn, również mają działanie odstraszające, a przy tym można je wykorzystać w kuchni. Swoją drogą, co z ich przesadzaniem na zimę?

Shannon
    Członek

Prowadzę taras w stylu rustykalnym i dodałem kilka donic z geranium. Po pierwsze, ładnie wyglądają, a po drugie, komary trzymają się z daleka.

Cameron
    Członek

Czy można hodować te rośliny w donicach? Mam ograniczoną przestrzeń na tarasie, więc muszę to przemyśleć.

MysticFrost
    Członek

Rozważam zakup specjalnych wkładek do donic, które mają wspierać wzrost roślin odstraszających komary. Spotkał się ktoś z takim rozwiązaniem?

Marlow
    Członek

Jestem nowicjuszem w ogrodnictwie, ale na pewno spróbuję z bazylią. Zawsze chciałem mieć świeże zioła pod ręką.

Właśnie zauważyłem, że komary są bardziej aktywne w wilgotnych warunkach. Może warto zainwestować w odprowadzanie nadmiaru wody z donic?

Casey
    Członek

Zgadzam się, że patio powinno być przyjemnym miejscem, ale z komarami to prawdziwa walka. Czasami nawet dobre środki chemiczne nie pomagają…

Robin
    Członek

W każdym razie, przetestuję kilka z tych roślin i dam znać, jak to działa! 😊

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.