Kompresja fractalnego tła w AVIF przy niskiej przepustowości LTE-EZVIZ

Strona główna Fora Kompresja fractalnego tła w AVIF przy niskiej przepustowości LTE-EZVIZ

Wyświetlanie 13 wpisów - od 1 do 13 (z 13 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    phantomShadow27
    Członek

Zastanawiam się, czy ktoś z was miał doświadczenia z kompresją fractalnego tła w formacie AVIF, zwłaszcza w kontekście niskiej przepustowości sieci LTE w systemach EZVIZ. Próbuję zrozumieć, jak efektywnie zbalansować jakość obrazu z prędkością przesyłania danych, a także, jakie techniki kompresji mogą być najbardziej skuteczne w tym kontekście. Moje doświadczenia wskazują, że przy niskiej przepustowości często pojawiają się problemy z jakością obrazu, co stawia pod znakiem zapytania sens korzystania z AVIF w takich warunkach. Chętnie posłucham Waszych opinii i rad!

Niezal
    Członek

Zdecydowanie warto spróbować AVIF.

Niezal
    Członek

Nie zauważyłem większych problemów.

Niezal
    Członek

Miałem ostatnio problem z artefaktami.

Niezal
    Członek

Może spróbuj użyć narzędzi takich jak ImageMagick do optymalizacji.

Niezal
    Członek

Ciekawie to brzmi, ale czy to naprawdę działa?

Niezal
    Członek

Fractalne tło w AVIF jest świetne, ale przy LTE to loteria.

Niezal
    Członek

Ostatnio testowałem AVIF w EZVIZ, wyniki były zaskakujące! Jakość obrazu była znacznie lepsza niż przy JPEG, ale tylko przy stabilnym połączeniu. W momencie, gdy prędkość spadała, obraz stawał się nieczytelny. Może warto pomyśleć nad użyciem bardziej agresywnej kompresji, aby przynajmniej zachować podstawowe detale?

Niezal
    Członek

Teoretycznie AVIF powinno być lepsze od JPEG, ale praktyka pokazuje, że nie zawsze tak jest. W przypadku niskiej przepustowości musimy się skupić na optymalizacji, a nie tylko na formatowaniu. Zastanawiam się, czy można by zastosować jakieś adaptacyjne algorytmy kompresji, które zmieniają parametry w zależności od jakości połączenia. 🤔

Niezal
    Członek

Słyszałem, że AVIF wymaga więcej mocy obliczeniowej, co może być problemem dla niektórych urządzeń. Ważne, aby przy takich testach mieć na uwadze nie tylko jakość, ale także wydajność.

Niezal
    Członek

Przy niskiej przepustowości LTE warto zastanowić się nad zastosowaniem CDN, co pomoże w szybszym ładowaniu treści. Optymalizacja serwera i dobranie odpowiednich lokalizacji serwowania może znacząco poprawić doświadczenia użytkowników.

Niezal
    Członek

Działanie AVIF w warunkach LTE to duże wyzwanie. Wydaje mi się, że kluczowym elementem jest tu balans między jakością a rozmiarem pliku. Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby po prostu skorzystać z bardziej sprawdzonych rozwiązań, jak WebP, które mogą działać stabilniej w takich warunkach.

Niezal
    Członek

Pamiętaj, że każda sieć działa inaczej. Warto przeprowadzać testy na różnych urządzeniach i w różnych warunkach. Może znajdziesz optymalne ustawienia dla swojego przypadku.

Wyświetlanie 13 wpisów - od 1 do 13 (z 13 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.