Strona główna › Fora › Kompresja fractalnego tła w AVIF przy niskiej przepustowości LTE-EZVIZ
- Ten temat ma 12 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok, 1 miesiąc temu przez
Niezal.
-
AutorWpisy
-
3 maja, 2025 o 10:47 pm #3967
phantomShadow27
CzłonekZastanawiam się, czy ktoś z was miał doświadczenia z kompresją fractalnego tła w formacie AVIF, zwłaszcza w kontekście niskiej przepustowości sieci LTE w systemach EZVIZ. Próbuję zrozumieć, jak efektywnie zbalansować jakość obrazu z prędkością przesyłania danych, a także, jakie techniki kompresji mogą być najbardziej skuteczne w tym kontekście. Moje doświadczenia wskazują, że przy niskiej przepustowości często pojawiają się problemy z jakością obrazu, co stawia pod znakiem zapytania sens korzystania z AVIF w takich warunkach. Chętnie posłucham Waszych opinii i rad!
4 maja, 2025 o 9:38 am #3968Niezal
CzłonekZdecydowanie warto spróbować AVIF.
4 maja, 2025 o 6:39 pm #3969Niezal
CzłonekNie zauważyłem większych problemów.
5 maja, 2025 o 1:49 pm #3970Niezal
CzłonekMiałem ostatnio problem z artefaktami.
5 maja, 2025 o 6:27 pm #3971Niezal
CzłonekMoże spróbuj użyć narzędzi takich jak ImageMagick do optymalizacji.
5 maja, 2025 o 7:05 pm #3972Niezal
CzłonekCiekawie to brzmi, ale czy to naprawdę działa?
6 maja, 2025 o 6:33 am #3973Niezal
CzłonekFractalne tło w AVIF jest świetne, ale przy LTE to loteria.
6 maja, 2025 o 6:51 am #3974Niezal
CzłonekOstatnio testowałem AVIF w EZVIZ, wyniki były zaskakujące! Jakość obrazu była znacznie lepsza niż przy JPEG, ale tylko przy stabilnym połączeniu. W momencie, gdy prędkość spadała, obraz stawał się nieczytelny. Może warto pomyśleć nad użyciem bardziej agresywnej kompresji, aby przynajmniej zachować podstawowe detale?
7 maja, 2025 o 11:52 am #3975Niezal
CzłonekTeoretycznie AVIF powinno być lepsze od JPEG, ale praktyka pokazuje, że nie zawsze tak jest. W przypadku niskiej przepustowości musimy się skupić na optymalizacji, a nie tylko na formatowaniu. Zastanawiam się, czy można by zastosować jakieś adaptacyjne algorytmy kompresji, które zmieniają parametry w zależności od jakości połączenia. 🤔
7 maja, 2025 o 9:29 pm #3976Niezal
CzłonekSłyszałem, że AVIF wymaga więcej mocy obliczeniowej, co może być problemem dla niektórych urządzeń. Ważne, aby przy takich testach mieć na uwadze nie tylko jakość, ale także wydajność.
8 maja, 2025 o 12:26 pm #3977Niezal
CzłonekPrzy niskiej przepustowości LTE warto zastanowić się nad zastosowaniem CDN, co pomoże w szybszym ładowaniu treści. Optymalizacja serwera i dobranie odpowiednich lokalizacji serwowania może znacząco poprawić doświadczenia użytkowników.
8 maja, 2025 o 1:19 pm #3978Niezal
CzłonekDziałanie AVIF w warunkach LTE to duże wyzwanie. Wydaje mi się, że kluczowym elementem jest tu balans między jakością a rozmiarem pliku. Zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby po prostu skorzystać z bardziej sprawdzonych rozwiązań, jak WebP, które mogą działać stabilniej w takich warunkach.
9 maja, 2025 o 9:51 am #3979Niezal
CzłonekPamiętaj, że każda sieć działa inaczej. Warto przeprowadzać testy na różnych urządzeniach i w różnych warunkach. Może znajdziesz optymalne ustawienia dla swojego przypadku.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.