Lustra paraboliczne DIY – koncentracja światła słonecznego do gotowania

Strona główna Fora Lustra paraboliczne DIY – koncentracja światła słonecznego do gotowania

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    solarflame
    Członek

Zastanawiam się, jak skutecznie wykorzystać lustra paraboliczne do gotowania na słońcu. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z różnymi metodami, ale ciągle brakuje mi konkretnego rozwiązania. Widziałem kilka projektów w internecie, ale większość z nich wydaje się zbyt skomplikowana lub nieefektywna. Czy ktoś z was miał doświadczenia w budowie takiego urządzenia? Jakie materiały będą najlepsze? A może są jakieś sprawdzone plany, które można łatwo zrealizować?

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że najważniejsze są odpowiednie lustra. Takie z aluminium mogą dać świetne rezultaty.

Niezal
    Członek

Nie wiem, czy to się sprawdzi, ale jak masz pod ręką stare płyty CD, możesz je wykorzystać jako tanie lustra.

Niezal
    Członek

Z moich obserwacji wynika, że najlepsze rezultaty dają lustra o średnicy powyżej 1 metra. Warto zainwestować w większy projekt, bo efekty są naprawdę oszałamiające!

Niezal
    Członek

Najlepiej sprawdzają się paraboliczne soczewki, które można zamówić online.

Niezal
    Członek

W moim przypadku zbudowanie prostego prototypu zajęło kilka godzin, ale efekty były zaskakujące. Potrafiłem zagotować wodę w garnku w mniej niż 30 minut!

Niezal
    Członek

Dzięki za pomysły! Zastanawiam się nad użyciem reflektorów samochodowych, mają dużą powierzchnię i są stosunkowo tanie. 😊

Niezal
    Członek

Kiedyś udało mi się zbudować taki piec słoneczny z tektury i folii aluminiowej. Wydawało się to absurdalne, ale działało!

Niezal
    Członek

Zastanawiam się, czy w Polsce są jakieś lokalne grupy, które zajmują się takimi projektami? Chciałbym dołączyć do kogoś, kto ma więcej doświadczenia.

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.