Mikrobiom skóry atopowej – kremy pre-/pro-synbiotyczne + flora Cutibacterium acnes lokalnie

Strona główna Fora Mikrobiom skóry atopowej – kremy pre-/pro-synbiotyczne + flora Cutibacterium acnes lokalnie

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Drew
    Członek

Często słyszę o tym, jak ważny jest mikrobiom naszej skóry, a zwłaszcza w kontekście atopowego zapalenia. Ostatnio zainteresowały mnie kremy pre- i pro-synbiotyczne, które mają wspierać florę bakteryjną. Czy ktoś z was stosował takie produkty z myślą o Cutibacterium acnes? Zauważyłem, że w moim przypadku to właśnie ta bakteria może mieć wpływ na stan mojej skóry. Chętnie poznałbym wasze doświadczenia, opinie i może jakieś konkretne rekomendacje.

Niezal
    Członek

To brzmi jak magia! ✨

Niezal
    Członek

Zdecydowanie warto spróbować!

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że kluczem może być dobór odpowiednich składników aktywnych. Używam kremu z prebiotykami i zauważyłem poprawę. Może warto poszukać produktów zawierających inulinę lub oligofruktozę?

Niezal
    Członek

Słyszałem, że niektóre marki oferują kremy z dodatkiem probiotyków, które mogą wspierać florę bakteryjną. Na przykład, marka XYZ ma linię dedykowaną osobom z problematyczną skórą. Sprawdźcie ich ofertę, być może coś z tego będzie pasować!

Niezal
    Członek

Nie znam skutecznych produktów, ale wiem, że często zmiany w diecie mogą pomagać w regulacji mikrobiomu. Zwiększenie spożycia błonnika, probiotyków i prebiotyków w jedzeniu może przynieść pozytywne rezultaty.

Niezal
    Członek

Kiedyś miałem problem z trądzikiem, i po wielu próbach odkryłem, że pro-synbiotyki naprawdę działają. Warto także wspierać organizm od wewnątrz, pijąc probiotyczne napoje. To może być dość efektywne.

Niezal
    Członek

Zastanawiam się, czy kremy rzeczywiście wpływają na florę Cutibacterium acnes, czy to tylko marketingowy chwyt? Miałem mieszane uczucia co do tego typu produktów. Czasami wydaje mi się, że efekty są krótkotrwałe.

Niezal
    Członek

Niesamowite, jak wiele osób się tym interesuje! Mam nadzieję, że wszyscy znajdziemy rozwiązanie problemów ze skórą. W końcu zdrowa skóra to nie tylko kwestia kosmetyków, ale i stylu życia. ❤️

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.