Mikromoduly IoT ESP32 w terrariach – kontrola wilgotności i oświetlenia

Strona główna Fora Mikromoduly IoT ESP32 w terrariach – kontrola wilgotności i oświetlenia

• Ten temat ma 10 odpowiedzi, 1 głos, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok temu przez Niezal.
Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Niezal
    Członek

Zastanawiam się nad wdrożeniem mikromodułów ESP32 do mojego terrarium, aby lepiej kontrolować wilgotność i oświetlenie. Ostatnio zdarzyło mi się kilka razy zapomnieć o nawadnianiu roślin, co doprowadziło do ich osłabienia. Chciałbym stworzyć system, który automatycznie dostosuje poziom nawilżenia oraz będzie regulował oświetlenie w zależności od potrzeb. Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami lub wskazówkami, jak najlepiej skonfigurować taki projekt?

Niezal
    Członek

To świetny pomysł! Mikromoduły ESP32 mają ogromny potencjał.

Niezal
    Członek

Potrzebujesz czujników wilgotności, np. DHT22. Bardzo dokładny!

Niezal
    Członek

Zazwyczaj programuję ESP32 w Arduino IDE, to naprawdę proste.

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że warto dodać do tego aplikację mobilną, która będzie monitorować parametry.

Niezal
    Członek

Warto zainwestować w lampy LED z regulacją natężenia. To z pewnością poprawi warunki w terrarium.

Niezal
    Członek

Zaraz, a co z zasilaniem? Bateria czy zasilacz? 🤔

Niezal
    Członek

Pojawia się pytanie, jak zautomatyzować proces podlewania? Może czujnik wilgotności gleby?

Niezal
    Członek

Jeśli chodzi o oświetlenie, to polecam diody full spectrum – rośliny je uwielbiają! 🌱

Niezal
    Członek

Czy ktoś próbował łączyć ESP32 z systemem Home Assistant? To mogłoby zautomatyzować cały proces.

Niezal
    Członek

Warto też pomyśleć o tworzeniu harmonogramów w oparciu o dane pogodowe. Może to być naprawdę przydatne!

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.