Zastanawiam się, jak panele akustyczne z mchu chrobotka mogą wpłynąć na jakość dźwięku w moim domowym studio. Z jednej strony, naturalny materiał wygląda świetnie i wprowadza przyjemny klimat, ale z drugiej, mam wątpliwości co do efektywności ich tłumienia dźwięku. Czy ktoś z Was miał doświadczenia z takim rozwiązaniem? Jakie są Wasze spostrzeżenia dotyczące ich zastosowania? Nie chcę inwestować w coś, co okaże się tylko ładnym dodatkiem, a nie funkcjonalnym elementem wystroju.
Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że w połączeniu z innymi materiałami, jak pianka akustyczna, mogą naprawdę poprawić brzmienie. Warto jednak zwrócić uwagę na odpowiednią grubość paneli, bo zbyt cienkie mogą nie spełniać oczekiwań.
Zainwestuj w panele o grubości minimum 5 cm, będą lepiej tłumić dźwięki. Przykładowo, model „Moss Wall” zdobył pozytywne recenzje wśród twórców muzyki.
Zdecydowanie polecam wypróbować, ale pamiętaj o testach akustycznych przed ostatecznym zamontowaniem. Może się okazać, że kombinacja różnych materiałów da najlepszy efekt.
Autor
Wpisy
Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.