Opieka stomatologiczna u psów rasy Xoloitzcuintli – budowa zgryzu i pielęgnacja dziąseł

Strona główna Fora Opieka stomatologiczna u psów rasy Xoloitzcuintli – budowa zgryzu i pielęgnacja dziąseł

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    astroHiker5
    Członek

Zastanawiam się, jak właściwie zadbać o zęby mojego Xoloitzcuintli. Ta rasa ma dość specyficzną budowę zgryzu, co może wpływać na zdrowie ich dziąseł. Czy ktoś z was miał podobne doświadczenia? Może znacie jakieś skuteczne metody pielęgnacji, które pomogą w utrzymaniu zdrowego uzębienia u tego psa? Słyszałem, że odpowiednia dieta i regularne czyszczenie zębów są kluczowe, ale chętnie poznam konkretne produkty lub techniki, które sprawdzają się w praktyce.

Niezal
    Członek

Zawsze wydawało mi się, że ich zęby są mniej problematyczne, ale rzeczywistość okazała się inna.

Niezal
    Członek

Kiedy ostatnio byłem u weterynarza, mówił, że Xoloitzcuintli mogą mieć problem z kamieniem nazębnym, jeśli nie dbamy o ich zęby.

Niezal
    Członek

Moim zdaniem kluczem jest regularne szczotkowanie. Używam pasty przeznaczonej dla psów, co wydaje się bardzo skuteczne.

Niezal
    Członek

A może ktoś próbował suplementów, które wspierają zdrowie jamy ustnej? W internecie widziałem reklamy różnych preparatów.

Niezal
    Członek

Ktoś mi powiedział, że dobre są gryzaki dentystyczne. Może to rzeczywiście działa?

Niezal
    Członek

Zgadzam się, że dieta jest bardzo ważna. Moje Xoloitzcuintli uwielbiają chrupiące jedzenie, to na pewno pomaga.

Niezal
    Członek

Dajcie znać, czy ktoś używał szczoteczki elektrycznej dla psów. Słyszałem, że są bardzo skuteczne.

Niezal
    Członek

Ostatnio kupiłem gryzak o smaku mięsa, który ma również właściwości czyszczące. Może warto spróbować?

Niezal
    Członek

Regularne wizyty u weterynarza również są istotne. Warto monitorować stan zdrowia zębów.

Niezal
    Członek

Nie zapominajcie o tym, że stres też może wpływać na zdrowie zębów. Mój pies wydaje się bardziej zestresowany przy szczotkowaniu.

Niezal
    Członek

Właśnie dziś zaczęłam używać specjalnej pasty do zębów, która ma smak kurczaka. Mój pies był zachwycony! 😄

Niezal
    Członek

Słyszałam, że niektóre składniki odżywcze, jak omega-3, mogą wspierać zdrowie dziąseł. Może warto to rozważyć?

Niezal
    Członek

Dla mnie najważniejsze jest, aby sprawić, że czyszczenie zębów stanie się częścią rutyny. Zaczynam od małych kroków.

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.