Papier washi – tajemnice ręcznej produkcji i techniki barwienia

Strona główna Fora Papier washi – tajemnice ręcznej produkcji i techniki barwienia

• Ten temat ma 11 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok temu przez Niezal.
Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Charlie
    Członek

W ostatnim czasie zafascynowałem się papierem washi, który jest tworzony z kory morwy. To niezwykle ciekawe, jak tradycyjne techniki mogą przetrwać do dzisiaj, a każdy kawałek papieru ma swoją unikalną historię. Zastanawiam się, jakie są różnice między poszczególnymi metodami barwienia tego papieru, ponieważ widziałem wiele różnych odcieni i wzorów. Czy ktoś z was ma doświadczenie w pracy z papierem washi lub zna ciekawe techniki, które warto wypróbować? Jakie materiały najlepiej się sprawdzają?

Niezal
    Członek

Wszystko pięknie, ale co z jakością?

Niezal
    Członek

Ciekawe techniki barwienia!

Niezal
    Członek

Nie ma to jak naturalne barwniki. 🌿

Niezal
    Członek

Warto spróbować z kawą lub herbatą.

Niezal
    Członek

Jakie konkretne barwniki polecacie do washi?

Niezal
    Członek

Papier washi jest cudowny, ale jego cena jest czasami absurdalna.

Niezal
    Członek

Żałuję, że nie poznałem tego wcześniej.

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że papier washi z korą morwy to nie tylko kwestia estetyki, ale także ekologii. W dzisiejszych czasach, kiedy tak wiele materiałów jest produkowanych masowo, ręczna produkcja staje się coraz bardziej cenna. Warto zwrócić uwagę na to, jakie techniki barwienia są używane, bo naturalne barwniki mają znacznie mniej negatywny wpływ na środowisko. Czy ktoś z was próbował barwić washi w sposób ekologiczny?

Niezal
    Członek

Zdecydowanie polecam technikę shibori – daje niesamowite efekty, a przy tym jest stosunkowo prosta. Można używać do tego wszystkiego, od gumek po różne materiały, a efekty są zawsze zaskakujące.

Niezal
    Członek

Wszystko ok, ale czy ktoś wie, gdzie można kupić wysokiej jakości kory morwy?

Niezal
    Członek

Papier washi to moje ulubione stworzenie! ✨

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.