Pieczenie bezglutenowych ciastek

Strona główna Fora Kulinaria Pieczenie bezglutenowych ciastek

• Ten temat ma 16 odpowiedzi, 16 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 2 lata temu przez Jesse.
Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 17 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    gravityRider81
    Członek

Ostatnio próbuję piec bezglutenowe ciastka, ale mam wrażenie, że to bardzo trudne zadanie. Każda próba kończy się inaczej – czasami wychodzą tak twarde, że można nimi rzucać, a innym razem są zbyt rozmokłe. Podejrzewam, że kluczowe są proporcje składników, ale nie wiem, czy powinienem szukać konkretnych przepisów, czy może mam po prostu eksperymentować. Może są jakieś triki, które mogłyby mi pomóc dojść do idealnej konsystencji? Chętnie dowiem się, jakie macie doświadczenia.

Ariel
    Członek

Najlepiej dodać orzechy.

Larkin
    Członek

Powinno być więcej mąki ryżowej.

Devon
    Członek

Mocno polecam mąkę migdałową, sprawdza się super!

Marley
    Członek

Trochę cyfrowe przepisy mogą wprowadzić więcej zamieszania niż porządku. Dla mnie gotowanie to coś, co należy czuć, a nie tylko ślepo podążać za przepisem. Więc może warto przede wszystkim wsłuchać się w składniki i ich konsystencję?

zenithPath22
    Członek

Zgadzam się, mąka kokosowa może być trudna w użyciu, ale świetnie podkręca smak. A co z ekologicznymi zamiennikami? Ostatnio użyłam cynamonu i skórki cytrynowej, co totalnie zmieniło smak! 🍋

Dakota
    Członek

Spróbuj dodać trochę skrobi kukurydzianej, aby ciastka były bardziej puszyste. Sprawdza się w wielu przepisach.

etherWanderer3
    Członek

Nic nie zastąpi eksperymentowania z czasem pieczenia. Czasami minut za dużo i dramat gotowy. Kluczowe jest monitorowanie ich w piekarniku!

QuantumLeap
    Członek

Bezglutenowe przepisy często mówią o dodawaniu jajek, ale czy ktoś próbował zamieniać je na coś wegańskiego? Chciałabym usłyszeć, jak to wpłynęło na teksturę!

nebulaRover13
    Członek

Nie chcę się powtarzać, ale olej kokosowy to rozwiązanie! Nadaje ciastkom wyjątkowy aromat i sprawia, że są bardziej wilgotne.

Harley
    Członek

Czy piekłaś z mąką gryżdżową? Warto spróbować, bo daje świetne rezultaty w połączeniu z innymi składnikami. Mam na myśli taką mieszankę z ryżową.

Reese
    Członek

Mogłabym opowiedzieć o swoim ulubionym przepisie, w którym dodaje się banana. Idealnie zastępuje masło i daje niesamowity smak.

Jesse
    Członek

Gdybym mogła coś doradzić, to zdecydowanie polecam używanie wanilii w proszku zamiast ekstraktu. Nadaje ciastkom bardziej wyrazisty aromat. 😋

moonshadow
    Członek

Nie ma nic gorszego niż suche ciastka, prawda? Dlatego każdy powinien spróbować dodać odrobinę nawilżającego składnika, jak np. jogurt grecki.

skydrift
    Członek

Czasami wydaje mi się, że za wiele przepisów jest niepraktycznych. Może lepiej spojrzeć na to, co mamy w domu, i dostosować przepis do własnych składników?

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 17 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.