Pielęgnacja wełnianych swetrów – tajemnice bezmechacenia

Strona główna Fora Pielęgnacja wełnianych swetrów – tajemnice bezmechacenia

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    GravitySurfer
    Członek

Mechacenie swetrów z wełny to dla mnie prawdziwa zmora. Każda zima zaczynam z nadzieją, że w końcu zrozumiem, jak dbać o moje ulubione wełniane ubrania, ale niestety, co roku kończy się to tym samym – zmechacone swetry, które wyglądają, jakby przeszły przez pralkę z kocem dla psa. Czy macie jakieś sprawdzone sposoby na to, aby uniknąć mechacenia? Może znacie jakieś produkty, które naprawdę działają? Czekam na Wasze doświadczenia!

Niezal
    Członek

Zainwestuj w golarkę do wełny, naprawdę się opłaca.

Niezal
    Członek

Moją tajną bronią jest regularne czesanie swetrów miękką szczotką do ubrań. W ten sposób usuwam luźne włókna, zanim staną się problemem. Kto by pomyślał, że taka prosta rzecz może tak pomóc! 🧶

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że kluczowe jest, jak przechowujesz swetry. Zawsze układaj je na półce, a nie wieszaj na wieszakach, bo to może je deformować.

Niezal
    Członek

Warto też spróbować prać swetry ręcznie w letniej wodzie z dodatkiem odrobiny płynu do prania delikatnych tkanin. Tego nie robiłem, ale mam nadzieję, że to sprawi, że swetry będą mniej podatne na mechacenie.

Niezal
    Członek

W moim przypadku pomogło stosowanie odzieży antyelektrostatycznej, więc swetry nie przyciągają kurzu ani brudu.

Niezal
    Członek

Nie ma co się oszukiwać, mechacenie to część życia wełny. Ważne, żeby mieć na to sposób, a ja po każdym praniu używam golarki do wełny, i to daje mi spokój.

Niezal
    Członek

Kiedyś miałem sweter, który mechacił się na potęgę, ale odkryłem, że użycie specjalnych woreczków do prania (np. Guppyfriend) znacząco zmniejszyło problem. To mnie uratowało, bo sweter zyskał drugie życie.

Niezal
    Członek

Czasami myślę, że może lepiej byłoby zainwestować w swetry z mieszanki materiałów, bo wełna potrafi być wredna. Mówię to z bólem serca, bo uwielbiam naturalne tkaniny.

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.