Plan treningowy biegania dla początkujących bez ryzyka kontuzji

Strona główna Fora Plan treningowy biegania dla początkujących bez ryzyka kontuzji

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    auroraSeeker77
    Członek

Nie ukrywam, że od dłuższego czasu myślę o rozpoczęciu biegania, ale z jednej strony jestem entuzjastycznie nastawiony, a z drugiej przerażają mnie historie o kontuzjach. Każdy mówi, że to świetny sposób na poprawę kondycji, ale jak uniknąć urazów, zwłaszcza na początku? Szukam więc planu treningowego dla początkujących, który pozwoli mi cieszyć się bieganiem, a jednocześnie zminimalizować ryzyko kontuzji. Może ktoś z Was ma sprawdzone metody lub porady, które pomogłyby mi w tym starcie?

Niezal
    Członek

Jedna osoba mi mówiła, że najważniejsze to nie biegać za szybko.

Niezal
    Członek

Obowiązkowo trzeba pamiętać o rozgrzewce przed każdym bieganiem.

Niezal
    Członek

Zrobiłem sobie plan na 4 tygodnie z 3 dniami biegania w tygodniu. W pierwszym tygodniu biegam 1 minutę, a potem 2 minuty marszu. W drugim tygodniu zwiększam bieg do 2 minut, a marsz do 3. Tak przez 4 tygodnie i mam nadzieję, że nie nabawię się kontuzji.

Niezal
    Członek

Pamiętajcie o odpowiednich butach! Słyszałem, że najlepiej sprawdzają się modele z dobrą amortyzacją, takie jak Nike Air Zoom Pegasus. Warto zainwestować, bo to naprawdę może uratować stopy i kolana.

Niezal
    Członek

Przyjemność z biegania to klucz, więc ustaw sobie realistyczne cele. Na początek wystarczy biegać 15-20 minut, a później wydłużać czas. Ważne, aby nie czuć się zmuszonym do osiągania rekordów.

Niezal
    Członek

Dobrze jest też dodać do treningu ćwiczenia wzmacniające, takie jak przysiady czy plank. Wspomagają one mięśnie stabilizujące, co może znacznie zmniejszyć ryzyko kontuzji.

Niezal
    Członek

Czuję, że bieganie może być dla mnie świetnym sposobem na odstresowanie się i zadbanie o zdrowie. Ale jeśli się nie da, to może po prostu lepiej skupić się na jogi? 🤔

Niezal
    Członek

Zrób sobie przerwę, jeśli czujesz ból. Niezbyt mądrze jest ignorować sygnały od ciała. Warto też na początku biegać po miękkim podłożu, na przykład w parku lub na leśnej ścieżce, zamiast po twardym asfalcie.

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.