Przygotowanie ciasta neapolitańskiego w domowym piecu elektrycznym

Strona główna Fora Przygotowanie ciasta neapolitańskiego w domowym piecu elektrycznym

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Robin
    Członek

Zastanawiam się, czy da się osiągnąć autentyczny smak ciasta neapolitańskiego w domowym piecu elektrycznym. Ostatnio próbowałem kilka przepisów, ale jakoś nie mogę uzyskać tej chrupiącej skórki i idealnej konsystencji. Może macie jakieś sprawdzone triki albo konkretne modele pieców, które mogą mi w tym pomóc? Chciałbym, żeby moje ciasto przypominało to, co można zjeść w Neapolu, a nie jakąś gumowatą masę. Każda wskazówka będzie na wagę złota!

Niezal
    Członek

Nie da się!

Niezal
    Członek

Zainwestuj w piec konwekcyjny, działa cuda.

Niezal
    Członek

Na pewno ważna jest temperatura pieczenia, a nie tylko składniki.

Niezal
    Członek

Zastanów się nad dodaniem mąki typu 00, wtedy ciasto będzie lepsze. Może warto też spróbować wody mineralnej zamiast kranówki?

Niezal
    Członek

Zawsze używam kamienia do pizzy, to naprawdę podnosi jakość ciasta. Spróbuj, a przekonasz się! 🍕

Niezal
    Członek

Nie zapominaj o odpowiednim czasie wyrastania ciasta, to kluczowe.

Niezal
    Członek

W Neapolu pizza piecze się w piecach opalanych drewnem, więc elektryczny to inna bajka, ale można się zbliżyć.

Niezal
    Członek

Każda próba to krok do przodu, nie poddawaj się!

Niezal
    Członek

Warto eksperymentować z dodatkami – spróbuj na przykład z serem burrata zamiast tradycyjnego mozzarella, myślę, że to może być strzał w dziesiątkę!

Niezal
    Członek

Może dodaj trochę oliwy z oliwek do ciasta? To nada mu wyjątkowego smaku.

Niezal
    Członek

Zamówiłem sobie piec elektroniczny marki Breville, podobno świetnie radzi sobie z pizzą, może to będzie to, czego szukasz.

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.