Regeneracja rozrusznika Bosch 0 001 108 – mikroukłady i pomiary pod obciążeniem

Strona główna Fora Regeneracja rozrusznika Bosch 0 001 108 – mikroukłady i pomiary pod obciążeniem

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 15 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    mysticveil
    Członek

Mam problem z moim rozrusznikiem Bosch 0 001 108. Ostatnio, podczas uruchamiania silnika, zaczyna on wydawać dziwne dźwięki, a czasami nawet w ogóle nie reaguje. Zastanawiam się, czy ktoś z was ma doświadczenie w regeneracji takich rozruszników, zwłaszcza w kontekście mikroukładów. Jakie pomiary pod obciążeniem powinienem wykonać, żeby ocenić jego stan? Z chęcią usłyszałbym wasze porady i ewentualne wskazówki, które pomogą mi rozwiązać ten problem.

Niezal
    Członek

Trzeba sprawdzić szczotki.

Niezal
    Członek

Zrób pomiar napięcia.

Niezal
    Członek

Na pewno to wina mikroukładów.

Niezal
    Członek

Rozrusznik to skomplikowany mechanizm.

Niezal
    Członek

Pamiętaj, że kluczowe są pomiary pod obciążeniem, a nie na sucho.

Niezal
    Członek

Wczoraj miałem podobny problem, ale udało mi się go naprawić samodzielnie. Wymieniłem szczotki i wyczyściłem komutator, co znacznie poprawiło działanie. Koszt części był minimalny, a satysfakcja ogromna! 💪

Niezal
    Członek

Warto zwrócić uwagę na izolację przewodów, mogą być uszkodzone.

Niezal
    Członek

Miałem kiedyś taką sytuację i pomogło mi skorzystanie z testerów obwodów elektrycznych. Sprawdziłem, że napięcie nie spada poniżej 12V pod obciążeniem, co potwierdziło, że rozrusznik działa poprawnie.

Niezal
    Członek

Jakie masz narzędzia? Wiele zależy od tego, co posiadasz.

Niezal
    Członek

Ciekawe, czy w twoim przypadku nie pomoże regeneracja u fachowca. Czasami lepiej zainwestować w profesjonalną usługę niż marnować czas na samodzielne próby.

Niezal
    Członek

Może spróbuj podgrzać rozrusznik? Czasem zimne dni potrafią dać się we znaki.

Niezal
    Członek

Podobno niektóre modele można łatwo zregenerować, ale musisz być ostrożny z lutowaniem mikroukładów. Z tego, co wiem, to Bosch 0 001 108 nie jest najłatwiejszy w tej kwestii.

Niezal
    Członek

Zagęszczone smarowanie to też dobry sposób na przedłużenie życia rozrusznika.

Niezal
    Członek

Gdybyś potrzebował konkretnego modelu mikroukładów, polecam zwrócić uwagę na LM317, często używany w takich aplikacjach.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 15 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.