Regulacja gaźnika w klasycznych motocyklach Yamaha z lat 80.

Strona główna Fora Motoryzacja Regulacja gaźnika w klasycznych motocyklach Yamaha z lat 80.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 19 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Morgan
    Członek

Na pewno wielu z was ma swoje ukochane klasyki Yamahy z lat 80. Właśnie stanąłem przed wyzwaniem związanym z regulacją gaźnika w moim XS400. Ostatnio zauważyłem, że motocykl zaczął szarpać przy przyspieszaniu, co sugeruje problemy z mieszanką paliwowo-powietrzną. Próbowałem już kilka razy dostroić śruby, ale wciąż pozostaje mi wiele wątpliwości. Dzielcie się swoimi doświadczeniami, może uda się to naprawić razem!

pixelHunter42
    Członek

Może raczej spróbuj z nowymi filtrami. 🤔

horizonpeek
    Członek

Wydaje mi się, że to może być kwestia zasychania paliwa w gaźniku.

Larkin
    Członek

Sprawdź uszczelki, często są problemem w tych modelach.

GravitySurfer
    Członek

Zupełnie mi się to nie podoba, ale spróbuj sprawdzić odległość dysz. Może być źle ustawiona.

Noel
    Członek

Miałem podobny problem z moją XV750. Dokładnie wyregulowałem gaźniki i przeszło samo.

etherwave
    Członek

Zgadza się, jeśli nie masz miernika ciśnienia, możesz mieć poważne problemy ze strojem.

Darcy
    Członek

Kiedyś myślałem, że śruby regulacyjne to czarna magia. Jednak po kilku próbach udało mi się je odpowiednio ustawić.

AuroraMyst
    Członek

Nie zapominaj o odpowiednim oleju w silniku, to też ma wpływ na pracę gaźnika.

HorizonDream
    Członek

Naprawdę świetnie, że poruszyłeś ten temat! U mnie pomogło czyszczenie gaźnika na sucho, a później ustawienie mixu na 2,5 obrotu.

Czy ktoś z was korzystał z zestawów do regulacji od Mikuni?

gravityRider81
    Członek

Czasami wystarczy zmienić świece zapłonowe, by uzyskać lepszy efekt.

auroraSeeker77
    Członek

Dla mnie najważniejsze to ustawić gaźnik na podstawie temperatury panującej podczas jazdy. Na zimno inaczej, na ciepło inaczej.

terranomad
    Członek

Tak, ale nie można zapominać o starych prawdach. Kluczowe jest, aby nie przesadzić z regulacjami.

auroraSeeker77
    Członek

Mały tip: użycie sprężonego powietrza do czyszczenia dysz daje świetne rezultaty! 💨

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 19 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.