Retro chip-tune na basie AVR-ATmega – interfejs MIDI UART + DAC resistor ladder

Strona główna Fora Retro chip-tune na basie AVR-ATmega – interfejs MIDI UART + DAC resistor ladder

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy

Zastanawiam się, jak najlepiej podejść do stworzenia retro chip-tune przy użyciu mikrokontrolera AVR-ATmega. W szczególności interesuje mnie, jak skonfigurować interfejs MIDI z UART oraz zastosować DAC w formie laddera rezystorowego. Czy ktoś z Was ma doświadczenie w tej kwestii? Jakie komponenty i techniki polecacie, aby uzyskać najlepszą jakość dźwięku? Ciekawi mnie także, jakie wyzwania napotkaliście w trakcie realizacji podobnych projektów.

Niezal
    Członek

Nie ma nic lepszego niż dźwięki z dzieciństwa! 🎶

Niezal
    Członek

MIDI przez UART to świetny wybór.

Niezal
    Członek

Brzmi jak fajny projekt!

Niezal
    Członek

Właśnie o to mi chodziło, dzięki za podpowiedź!

Niezal
    Członek

Sprawdziłem kilka schematów i najlepszy wydaje się być zastosowanie DAC PCM5102. To naprawdę poprawia jakość.

Niezal
    Członek

Może warto zwrócić uwagę na opóźnienia w komunikacji? To może być frustrujące.

Niezal
    Członek

Zgadzam się, ale pamiętaj, że ladder DAC może wprowadzać nieco zniekształceń. Trzeba dobrze przemyśleć rezystory!

Niezal
    Członek

Zastanawiam się, czy nie lepiej użyć dedykowanego DAC, jak np. MCP4725, zamiast resistor ladder.

Niezal
    Członek

Mogłem się pomylić, ale czy MIDI UART nie wymaga specjalnych ustawień w ATmega?

Niezal
    Członek

Stworzenie takiego projektu to prawdziwy rollercoaster emocji! Kiedy już uda się uzyskać dźwięk, satysfakcja jest nie do opisania.

Niezal
    Członek

Warto zwrócić uwagę na to, jak różne algorytmy generacji dźwięku wpływają na ostateczny rezultat. Czasem wystarczy drobna zmiana, by uzyskać całkiem inny efekt – to fascynujące!

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.