Samodzielna naprawa gramofonów direct-drive – kalibracja obrotów

Strona główna Fora Samodzielna naprawa gramofonów direct-drive – kalibracja obrotów

Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    shadowflick
    Członek

Mam problem z moim gramofonem direct-drive. Ostatnio zauważyłem, że obroty nie są stabilne, co wpływa na jakość odtwarzania. Próbowałem już różnych metod, ale nic nie przyniosło efektu. Może ktoś z was zna sprawdzone sposoby na kalibrację obrotów? Chciałbym uniknąć wizyty u serwisanta, bo to dodatkowy koszt, a lubię samodzielnie naprawiać sprzęt. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii?

Niezal
    Członek

Już to przerabiałem, wymień pasek.

Niezal
    Członek

Nie ma jak rozkręcić i wyczyścić silnik.

Niezal
    Członek

Przydałby się miernik obrotów, wtedy łatwiej wyłapać problemy. 🛠️

Niezal
    Członek

Możesz sprawdzić, czy nie ma luzów na osi silnika, to czasami powoduje niestabilność obrotów.

Niezal
    Członek

Mam gramofon Technics SL-1200 i kalibracja obrotów była dla mnie wyzwaniem. W końcu użyłem aplikacji na telefon, która mierzyła prędkość obrotową i pomogła mi to ustawić. Nie kosztuje dużo, a naprawdę ułatwia robotę. Warto spróbować!

Niezal
    Członek

Wiedziałem, że gramofony direct-drive bywają kapryśne, ale nie spodziewałem się, że kalibracja obrotów będzie tak trudna. Zawsze myślałem, że to prosta sprawa. Na pewno spróbuję z tym miernikiem, o którym ktoś pisał, bo mam wrażenie, że moje ucho już nie wyłapuje tych subtelnych różnic!

Niezal
    Członek

Zainwestuj w smar do silnika, może to rozwiąże twoje problemy.

Niezal
    Członek

Wiadomo, gramofony to nie tylko sprzęt – to pasja. Kiedyś to wszystko było prostsze, ale dzisiaj z każdym modelem pojawiają się nowe wyzwania. Kalibracja? To jak rytuał, który wymaga cierpliwości, ale satysfakcja z dobrze działającego gramofonu jest nie do opisania. Warto poświęcić czas na naukę i eksperymenty! 🎶

Niezal
    Członek

Zamiast martwić się problemem, może spróbuj skontaktować się z lokalną grupą audiofilów. Często dzielą się wiedzą i mogą pomóc, a czasem można znaleźć kogoś, kto ma doświadczenie z konkretnym modelem.

Wyświetlanie 10 wpisów - od 1 do 10 (z 10 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.