Skutki uboczne długotrwałego stosowania leków przeciwbólowych

Strona główna Fora Zdrowie i medycyna Skutki uboczne długotrwałego stosowania leków przeciwbólowych

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Remi
    Członek

Czuję się zaniepokojony tym, jak wiele osób sięga po leki przeciwbólowe na dłuższą metę, często bez konsultacji z lekarzem. Sam byłem w tej sytuacji, kiedy ból pleców zmusił mnie do regularnego stosowania ibuprofenu przez kilka miesięcy. Niedawno dowiedziałem się, że długotrwałe stosowanie tych leków może prowadzić do poważnych skutków ubocznych, takich jak uszkodzenie nerek czy problemy z układem pokarmowym. Czy ktoś z was mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami lub wiedzą na ten temat? Jakie zmiany zauważyliście w swoim zdrowiu?

quantumDiver7
    Członek

Są straszne.

solarWave21
    Członek

Warto iść do lekarza.

SolarFlare
    Członek

Miałem problemy z żołądkiem przez długie stosowanie.

MidnightRider
    Członek

Znam kogoś, kto miał poważne skutki, a to przez ignorowanie objawów.

starpilot
    Członek

Zdecydowanie zgadzam się, że długotrwałe przyjmowanie leków przeciwbólowych jest niebezpieczne. W moim przypadku, po trzech miesiącach zażywania paracetamolu, zaczęły się problemy z wątrobą. Lekarz zasugerował, aby spróbować naturalnych alternatyw, takich jak zioła czy fizjoterapia. Zmiana diety również pomogła mi w walce z bólem, a przy tym oszczędziłem sobie wielu nieprzyjemnych skutków.

phantomShadow27
    Członek

Właśnie o tym mówię! Ludzie często nie zdają sobie sprawy z powagi sytuacji. Mogą być też uzależnieni od tych leków, a skutki uboczne mogą być nieodwracalne.

Noel
    Członek

Czasem lepiej wytrzymać ból niż potem leczyć skutki uboczne.

Stevie
    Członek

Warto spróbować akupunktury. Działa cuda na bóle, a jest naturalne!

Sage
    Członek

Niektórzy lekarze zalecają stosowanie kwasu alfa-liponowego jako alternatywy.

MysticFrost
    Członek

Mam wrażenie, że lekarze za mało edukują pacjentów na temat skutków ubocznych. To smutne, że musimy się o tym dowiadywać sami.

Kendall
    Członek

Podejrzewam, że skutki uboczne mogą być gorsze niż sam ból, ale nie każdy ma dostęp do odpowiedniej pomocy medycznej.

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.