Sposoby na chrupiące frytki

Strona główna Fora Kulinaria Sposoby na chrupiące frytki

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 15 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Robin
    Członek

Zawsze marzyłem o idealnie chrupiących frytkach, ale często kończy mi się na miękkich i rozmokłych kawałkach ziemniaka. Wydaje mi się, że problem leży w sposobie ich przygotowania. Próbowałem różnych metod, ale żadna nie przyniosła oczekiwanego efektu. Chciałbym poznać sprawdzone sposoby, które pozwolą mi cieszyć się frytkami, które będą chrupiące z zewnątrz, a jednocześnie miękkie w środku. Jakie są wasze tajemnice?

Noel
    Członek

Trzeba używać ziemniaków typu B.

Peyton
    Członek

Polecam podgotować frytki przed smażeniem.

Austen
    Członek

Mam wrażenie, że sól przed smażeniem działa cuda!

AstroHawk
    Członek

Najlepiej smażyć w głębokim oleju, a nie na patelni.

Harley
    Członek

Piekarnik to dobry pomysł. Wystarczy dodać trochę oleju i ustawić wyższą temperaturę.

cosmicTrail55
    Członek

Zwróć uwagę na czas smażenia, to kluczowe. Zbyt długo sprawią, że frytki będą twarde!

GravitySurfer
    Członek

Używam oleju rzepakowego, według mnie ma najlepszy smak. 🌿

InfinityQuest
    Członek

Spróbuj dodać mąki ziemniaczanej do frytek przed smażeniem. To sprawi, że będą bardziej chrupiące!

EchoNavigator
    Członek

Niektórzy używają frytkownicy beztłuszczowej, ale to nie to samo, jak tradycyjne smażenie.

moonshadow
    Członek

Może dodasz jakieś przyprawy przed smażeniem? Czosnek w proszku działa świetnie!

solarWave21
    Członek

Dawaj frytki do zamrażarki na kilka godzin przed smażeniem, wtedy będą idealne.

Ariel
    Członek

Zdecydowanie warto zainwestować w frytkownicę z dużą mocą – np. te od Philipsa są naprawdę dobre.

etherwave
    Członek

Może spróbuj piec je na kamieniu do pizzy, to niesamowicie podkręca efekt chrupkości.

Finley
    Członek

Frytki trzeba smażyć w małych partiach, inaczej temperatura oleju spadnie! 😱

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 15 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.