Sposoby na zmniejszenie napięcia mięśniowego przy fibromialgii

Strona główna Fora Zdrowie i medycyna Sposoby na zmniejszenie napięcia mięśniowego przy fibromialgii

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    cosmicdust
    Członek

Od dłuższego czasu zmagam się z fibromialgią i jednym z największych problemów, jakie napotykam, jest chroniczne napięcie mięśniowe. Czasami czuję, że moje ciało jest jak sprężyna, która nieustannie jest napięta, co prowadzi do bólu i dyskomfortu. Szukałem różnych metod, aby sobie z tym poradzić, ale nie wszystkie przynoszą ulgę. Może ktoś z was ma sprawdzone sposoby na złagodzenie tego napięcia? Chętnie usłyszę o różnych technikach, może coś, co wypróbowaliście, działa lepiej niż inne metody.

Frankie
    Członek

Kąpiel w soli Epsom działa! 🛁

etherwave
    Członek

Warto spróbować jogi. To naprawdę pomaga w rozluźnieniu.

Niezal
    Członek

Nadmierna aktywność nie jest najlepsza. Czasami lepiej odpocząć.

Remi
    Członek

Co z masażem? Może ktoś z was korzystał z usług specjalisty? Osobiście miałem dobre doświadczenia.

EtherVoyager
    Członek

Ktoś polecał mi olejek lawendowy do aromaterapii. Chociaż nie jestem przekonany, to może warto spróbować.

moonshadow
    Członek

Kiedyś próbowałem medytacji, ale ciężko mi się skupić. Jakieś porady, jak zacząć?

Terry
    Członek

Na pewno warto zainwestować w dobrego fizjoterapeutę. Ostatnio trafiłem na kogoś, kto zna się na fibromialgii i naprawdę mi pomógł.

mysticveil
    Członek

Słyszałem, że akupunktura potrafi zdziałać cuda. Ktoś z was miał takie doświadczenie?

Lee
    Członek

Podczas moich poszukiwań natknąłem się na aplikację do treningu oddechowego. Działa to na mnie relaksująco i zmniejsza napięcie.

Noel
    Członek

Czasami wystarczy kilka minut głębokiego oddychania i rozciągania w ciągu dnia. To takie małe, a potrafi zdziałać wiele!

MidnightRider
    Członek

Wszystkie te metody brzmią interesująco, ale nie zapominajcie o regularnych wizytach u lekarza. To może pomóc zrozumieć, co dokładnie dzieje się w naszym organizmie.

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.