Techniki oddychania podczas freedivingu na głębokości

Strona główna Fora Sport i rekreacja Techniki oddychania podczas freedivingu na głębokości

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    phantomShadow27
    Członek

Podczas ostatnich sesji freedivingowych zauważyłem, że moja technika oddychania nie jest wystarczająco efektywna, co przekłada się na moje wyniki. Na głębokości czuję presję, a moje tętno przyśpiesza, co sprawia, że zapominam o kontrolowaniu oddechu. Chciałbym poznać wasze metody i techniki, które pomogłyby mi lepiej zarządzać oddechem podczas nurkowania. Czy macie sprawdzone sposoby na to, aby w spokoju oddychać na większych głębokościach?

AuroraMyst
    Członek

Warto przećwiczyć oddychanie przez nos, to pomaga w kontrolowaniu tętna.

PhantomDusk
    Członek

Sugeruję spróbować techniki „4-7-8”. Wdech przez nos na 4 sekundy, zatrzymanie na 7, a wydech przez usta na 8. Działa cuda w relaksacji.

TerraNova
    Członek

Wielu moich znajomych poleca metodę Wim Hofa. To połączenie oddechu i medytacji, która bardzo pomaga w nurkowaniu.

QUIST
    Klucznik

Zauważyłem, że słuchanie swojego ciała jest kluczowe. Trzeba zwracać uwagę na sygnały, które daje. To nie zawsze oznacza, że trzeba iść głębiej.

voidNavigator8
    Członek

Każda technika oddychania wymaga praktyki. Czasami kłopoty wynikają z pośpiechu, a nie techniki.

dawnrider
    Członek

Utrzymywanie spokojnego umysłu jest tak samo ważne jak technika oddychania. Mniej myśleć, więcej czuć!

QUIST
    Klucznik

Ktoś wspomniał o ćwiczeniach z pływaniem w basenie. Może to również pomóc w nauce technik oddychania. Niekiedy wystarczą proste kroki.

Finley
    Członek

Zgadzam się, że warto skupić się na przeponowym oddychaniu. W takich momentach nie tylko zwiększa się pojemność płuc, ale również uspokaja cały organizm.

Jamie
    Członek

Jakie macie doświadczenia z różnymi stylami oddychania? 🤔

mysticFog33
    Członek

Mogę polecić konkretne aplikacje do treningu oddechu, na przykład „Breathwrk”. Pomaga doskonalić techniki w praktyce.

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.