Terrarium dla gekona Rhacodactylus auriculatus – parametry niszowe i biotop Nowej Kaledonii

Strona główna Fora Terrarium dla gekona Rhacodactylus auriculatus – parametry niszowe i biotop Nowej Kaledonii

• Ten temat ma 12 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok temu przez Niezal.
Wyświetlanie 13 wpisów - od 1 do 13 (z 13 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Kendall
    Członek

Rozważając stworzenie terrarium dla gekona Rhacodactylus auriculatus, natknąłem się na wiele sprzecznych informacji dotyczących ich biotopu i idealnych warunków życia. Wydaje mi się, że kluczowe są odpowiednie parametry, takie jak temperatura, wilgotność oraz rodzaj podłoża, ale nie wiem, jak najlepiej to wszystko połączyć. Moje doświadczenia z innymi gatunkami gekonów nie do końca pasują do tego konkretnego, więc chętnie poznam opinie i sugestie innych pasjonatów. Jakie rośliny i elementy dekoracyjne zastosować, żeby stworzyć im jak najbardziej naturalne środowisko?

Niezal
    Członek

Niezłe wyzwanie!

Niezal
    Członek

Rośliny epifityczne świetnie się sprawdzą.

Niezal
    Członek

Zrozumienie ich naturalnego środowiska jest kluczowe, bo to nie tylko wygląd, ale też komfort zwierząt.

Niezal
    Członek

Zastosuj podłoże kokosowe, to bardzo dobrze utrzymuje wilgoć.

Niezal
    Członek

Jestem ciekaw, czy ktoś ma doświadczenie z systemami nawadniającymi. 🤔

Niezal
    Członek

Kiedyś miałem podobny problem z gekonem, i świetnie sprawdził się terrarium z podgrzewaną skałą.

Niezal
    Członek

Zachowanie wilgotności na poziomie 60-80% jest kluczowe, inaczej mogą wystąpić problemy zdrowotne.

Niezal
    Członek

Warto też pomyśleć o zastosowaniu grzałki podłogowej, bo to doda naturalności w ich biotopie.

Niezal
    Członek

Nie zapominaj o dobrze wentylowanym terrarium, bo to ważne dla ich zdrowia.

Niezal
    Członek

W Nowej Kaledonii często spotyka się wilgotne lasy, więc rośliny powinny być odpowiednio dobrane.

Niezal
    Członek

Może warto zainwestować w system LED, który symuluje cykl dnia i nocy?

Niezal
    Członek

Ciekawe jest to, jak różne podejścia do terrarystyki mogą wpływać na samopoczucie zwierząt.

Wyświetlanie 13 wpisów - od 1 do 13 (z 13 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.