Typowe usterki silników diesla 1.9 TDI i strategie ich naprawy

Strona główna Fora Typowe usterki silników diesla 1.9 TDI i strategie ich naprawy

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Alexi
    Członek

Od kilku tygodni borykam się z problemem mojego silnika 1.9 TDI. Wygląda na to, że coś jest nie tak z turbosprężarką, bo czasami traci moc, a silnik dziwnie się dławi przy przyspieszaniu. Szukałem informacji w Internecie, ale nie znalazłem nic konkretnego. Może ktoś z Was miał podobny problem i wie, jakie mogą być przyczyny oraz jak skutecznie to naprawić? Każda wskazówka będzie na wagę złota, bo nie chcę wpakować się w kosztowną naprawę.

Niezal
    Członek

Wymień turbinę.

Niezal
    Członek

Czujnik do wymiany.

Sage
    Członek

Miałem ten sam problem, warto sprawdzić przewody do intercoolera. Niekiedy są pęknięte i powodują nieszczelności.

Dakota
    Członek

Powiem szczerze, że te silniki mają swoje humory. Czasami wystarczy drobna naprawa, a czasami lepiej od razu wymienić cały osprzęt.

zenithpath
    Członek

Zaniedbanie układu paliwowego też może być przyczyną. Zatkany filtr paliwa potrafi zdziałać cuda, ale nie w dobrym sensie.

Alex
    Członek

Dobrze myślisz, że turbina może być problemem. Często zapycha się olejem, więc może warto zacząć od jej demontażu i czyszczenia.

ZorzaSeeker
    Członek

Miałem kłopot z EGR-em, który się zaciął. Wymiana na nowy nie była tania, ale przynajmniej silnik odżył.

nebulaRover13
    Członek

Mój znajomy zdiagnozował swój silnik po odczytaniu błędów z komputera. Może to być dobry krok, by zobaczyć, co tak naprawdę się dzieje.

Oakley
    Członek

Warto też zwrócić uwagę na wtryski. Często to one są źródłem problemów, a regeneracja ich jest tańsza niż wymiana. 💰

solarWave21
    Członek

Mnie w tym silniku zaskoczył problem z zaworem N75. Po jego wymianie wszystko wróciło do normy.

CichyExplorer
    Członek

Może to być kwestia oprogramowania silnika. Warto pomyśleć o remapie, który może poprawić parametry.

U mnie najpierw był problem z pompą paliwa. Po jej wymianie silnik zaczął działać znacznie lepiej. To naprawdę może być kluczowe.

Zgadzam się, że niektóre z tych rozwiązań mogą być kosztowne. Czasami warto spróbować najpierw prostszych rzeczy, jak wymiana filtrów i oleju.

Wyświetlanie 14 wpisów - od 1 do 14 (z 14 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.