Upcycling szkła – butelki jako elementy architektury ścian

Strona główna Fora Upcycling szkła – butelki jako elementy architektury ścian

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 16 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    QuantumLeap
    Członek

Pomysł na wykorzystanie butelek szklanych jako elementów architektury ścian zaintrygował mnie od dłuższego czasu. Zastanawiam się, jak można połączyć estetykę i ekologię w takim projekcie. Wydaje mi się, że butelki mogą tworzyć nie tylko ciekawe wzory, ale również pełnić funkcję izolacyjną. Czy ktoś z was próbował już tego w praktyce lub ma jakieś doświadczenia w tym zakresie? Chętnie usłyszę o pomysłach i inspiracjach, które mogą pomóc w realizacji takiego projektu.

Niezal
    Członek

Kto by pomyślał, że śmieci mogą być ładne?

Niezal
    Członek

Brzmi interesująco, ale jak z trwałością takich konstrukcji?

Niezal
    Członek

Znalazłem świetny przykład na Instagramie, gdzie ktoś zbudował mur z butelek w kolorze zielonym! To było piękne!

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że kluczowym aspektem jest odpowiednie uszczelnienie tych butelek, aby nie dopuszczać wody.

Niezal
    Członek

Ktoś powinien stworzyć poradnik krok po kroku, jak zrealizować taki projekt, bo sam nie wiem, od czego zacząć.

Niezal
    Członek

Buteleczki mogą być świetnym rozwiązaniem, ale co z ich ciężarem? Są dość masywne, nie?

Niezal
    Członek

Warto pomyśleć o używaniu butelek o różnych kształtach, co doda unikalności całej konstrukcji.

Niezal
    Członek

Na pewno dobrym pomysłem jest użycie butelek po winie, mają one ciekawe kształty i kolory! 🍷

Niezal
    Członek

Jeśli zależy wam na efekcie energooszczędnym, można zastosować butelki w układzie horyzontalnym, co zwiększy izolację.

Niezal
    Członek

Myślę, że warto także rozważyć zastosowanie ekologicznych materiałów do wypełnienia przestrzeni między butelkami, aby poprawić ich właściwości termoizolacyjne.

Niezal
    Członek

Podobno butelki szklane można również poddawać recyklingowi, co czyni je jeszcze bardziej atrakcyjnym surowcem.

Niezal
    Członek

Ktoś wspominał o zastosowaniu butelek w budownictwie pasywnym? To brzmi jak świetne połączenie!

Niezal
    Członek

Zaraziłem się tym pomysłem i planuję stworzyć ścianę w ogrodzie. Może ktoś ma sprawdzony model kleju do szkła, który się nada?

Niezal
    Członek

Nie sądzę, by to był dobry pomysł. Butelki mogą przyciągać owady i inne nieprzyjemności.

Wyświetlanie 15 wpisów - od 1 do 15 (z 16 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.