Uprawa lichenów północno-europejskich na korze brzozy – biomonitoring powietrza

Strona główna Fora Uprawa lichenów północno-europejskich na korze brzozy – biomonitoring powietrza

• Ten temat ma 10 odpowiedzi, 2 głosy, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok temu przez Niezal.
Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Remi
    Członek

Zastanawiam się nad możliwością wykorzystania lichenów północno-europejskich jako wskaźników jakości powietrza. Wiem, że te organizmy są niezwykle wrażliwe na zanieczyszczenia, ale czy ktoś z was ma doświadczenie w ich uprawie? Jakie licheny najlepiej nadają się do takich celów? Zastanawiam się, jak stworzyć odpowiednie warunki dla ich rozwoju na korze brzozy. Może ktoś z was ma sprawdzone metody lub porady dotyczące pielęgnacji lichenów w domowych warunkach?

Niezal
    Członek

To ciekawe! 🌱

Niezal
    Członek

Licheny są świetne na biomonitoring.

Niezal
    Członek

Warto zwrócić uwagę na ich różnorodność.

Niezal
    Członek

Możesz spróbować uprawiać Cladonia stellaris, dobrze znosi warunki na korze.

Niezal
    Członek

Z tego co wiem, licheny potrzebują odpowiedniego mikroklimatu, czyli wilgotności i światła.

Niezal
    Członek

Wydaje mi się, że kluczem jest regularne nawilżanie kory brzozy, aby licheny nie wysychały.

Niezal
    Członek

Zdecydowanie warto też pomyśleć o zasobach mineralnych. Te organizmy potrzebują odpowiednich składników odżywczych.

Niezal
    Członek

Nie zapominaj o tym, że licheny są bardzo wrażliwe na zmiany w środowisku, więc warto je regularnie obserwować.

Niezal
    Członek

Możesz spróbować zainstalować prosty system nawadniający, aby utrzymać wilgotność.

Niezal
    Członek

Jeżeli chodzi o konkretne modele, to polecam na przykład system nawadniania kropelkowego Gardena, który można dostosować do małych przestrzeni.

Wyświetlanie 11 wpisów - od 1 do 11 (z 11 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.