Uprawa mikroalg spirulina w akwarium LED – aeracja i zbiory

Strona główna Fora Uprawa mikroalg spirulina w akwarium LED – aeracja i zbiory

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    gravityRider81
    Członek

Niedawno zaczęłam eksperymentować z uprawą spiruliny w swoim akwarium LED. Przyznam, że początkowo byłam trochę zdezorientowana, szczególnie jeśli chodzi o aerację i sposób zbierania alg. Wydaje mi się, że kontrola nad tymi czynnikami jest kluczowa dla sukcesu, ale nie wiem, od czego zacząć. Jakie macie doświadczenia w tej kwestii? Czy są jakieś sprawdzone metody, które mogłyby mi pomóc w uzyskaniu zdrowej i intensywnej spiruliny?

Niezal
    Członek

Można próbować różnych metod.

Niezal
    Członek

Zbierać można ręcznie.

Niezal
    Członek

Aeracja to klucz.

Niezal
    Członek

Kiedyś używałem pompy do akwariów Aquael. Działa świetnie.

Niezal
    Członek

Z własnego doświadczenia, najlepszym rozwiązaniem jest użycie mikrosit do zbioru spiruliny. Dzięki temu można oddzielić algi od wody i uniknąć ich uszkodzenia. Oprócz tego, ważne jest, aby nie przetrzymywać spiruliny zbyt długo w akwarium, bo może dojść do jej psucia się. Regularne zmiany wody oraz optymalne oświetlenie LED to klucz do sukcesu.

Niezal
    Członek

Jak dobrze pamiętam, spirulina wymaga sporej ilości CO2, więc warto zainwestować w system wzbogacania wody w dwutlenek węgla. Dużo zależy też od tego, jak intensywne jest światło. Czasami wystarczy drobna zmiana, by zauważyć poprawę w wzroście alg. 🌱

Niezal
    Członek

Nie poddawaj się, spirulina to trudny temat.

Niezal
    Członek

Mówi się, że spirulina to superfood, ale jej uprawa to nie lada wyzwanie. Wydaje mi się, że kluczowe jest monitorowanie poziomu pH i składników odżywczych. Bez tego można bardzo szybko stracić całą hodowlę. Z mojego doświadczenia wynika, że warto też inwestować w dobrej jakości nawozy, które pomogą w osiągnięciu optymalnych warunków.

Wyświetlanie 9 wpisów - od 1 do 9 (z 9 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.