Uprawa roślin owadożernych Nepenthes – mikrokosmosy szklarniowe

Strona główna Fora Uprawa roślin owadożernych Nepenthes – mikrokosmosy szklarniowe

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    SolarFlare
    Członek

Zastanawiam się nad uprawą roślin owadożernych, a szczególnie Nepenthes, w mojej przydomowej szklarni. Już od dłuższego czasu fascynują mnie te niesamowite rośliny, które potrafią nie tylko pięknie wyglądać, ale również pełnić rolę naturalnych „pułapek” na owady. Mam kilka pytań dotyczących ich pielęgnacji – jakie warunki są dla nich najlepsze? Jakie podłoże i nawadnianie zapewnią im zdrowy rozwój? Chciałbym także dowiedzieć się, czy ktoś z was miał doświadczenie z ich rozmnażaniem.

Niezal
    Członek

Zdecydowanie najlepsze są żywe podłoża!

Niezal
    Członek

Jakieś konkretne porady na temat nawożenia?

Niezal
    Członek

Podstawą jest zapewnienie im odpowiedniej wilgotności. Idealnie sprawdzi się podłoże z torfu oraz perlit. Nie zapomnij o dobrym oświetleniu, bo bez niego nie będą prawidłowo rosły. 💡

Niezal
    Członek

Bardzo ciekawe, ale nie zapomnij, że Nepenthes potrzebują także odpowiedniej temperatury. W nocy powinno być chłodniej, a w ciągu dnia ciepło. Słyszałem, że model oświetlenia LED o temperaturze barwowej 6500K działa świetnie w takich warunkach. Warto też zainwestować w nawilżacz powietrza, aby utrzymać odpowiednią wilgotność w szklarni.

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.