Wędzenie ryb w wędzarni balkonowej – jak to zrobić skutecznie?

Strona główna Fora Kulinaria Wędzenie ryb w wędzarni balkonowej – jak to zrobić skutecznie?

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    quantumDiver7
    Członek

Mam balkonową wędzarnię, ale za każdym razem, kiedy próbuję wędzić ryby, coś idzie nie tak. Czasami są za suche, innym razem zbyt mocno wędzone, a zdarzyło się też, że miały smak dymu, który był po prostu nieprzyjemny. Zaczynam wątpić, czy to wina sprzętu, czy może moje umiejętności są zbyt słabe. Jakie macie sposoby na to, by wędzenie ryb stawało się przyjemnością, a nie udręką? Chętnie usłyszę wasze doświadczenia!

Alex
    Członek

Najlepsze ryby do wędzenia!

Skyler
    Członek

Małe rybki to mój faworyt.

InfinityQuest
    Członek

Używam oleju do ryb.

Loren
    Członek

Próbuj z różnymi wiórkami, np. z jabłoni.

voidNavigator8
    Członek

Zrób solankę przed wędzeniem. Smakują wtedy dużo lepiej!

Terry
    Członek

Warto pomyśleć o zamontowaniu wentylacji na balkonie, żeby dym nie przeszkadzał sąsiadom. Ktoś ma ciekawe pomysły na maskowanie zapachów?

echoquest
    Członek

Tak, ja polecam wędzarnię Kamado. Jest świetna, daje kontrolę nad dymem, a ryby są rewelacyjne! Ma swoje wady, to fakt, ale efekt naprawdę wynagradza wysiłek.

solarWave21
    Członek

Pewnie, że lepiej mieć pewność, co się je. Ostatnio użyłem gałęzi sosny i muszę przyznać, że efekt był nie do opisania! Warto próbować nowych kombinacji, bo odkryłem, że ryby wędzone w jałowcu smakują zjawiskowo.

Cameron
    Członek

Zmartwienie sąsiadów jest mi znane. Może warto pomyśleć o tym, żeby wędzić w godzinach, kiedy nikogo nie ma w pobliżu?

Micah
    Członek

Nie załaduj ryb za blisko siebie, bo nie będą się równomiernie wędzić. Każda ryba zasługuje na odrobinę przestrzeni.

Jamie
    Członek

A co z solą? Ktoś ma sprawdzony przepis na solankę? Może podzielić się, bo próbowałem, ale coś mi nie wyszło.

Wyświetlanie 12 wpisów - od 1 do 12 (z 12 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.