Wino pomarańczowe z gron białych – technika maceracji na skórkach

Strona główna Fora Wino pomarańczowe z gron białych – technika maceracji na skórkach

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Jordan
    Członek

Słyszałem ostatnio o winie pomarańczowym i technice maceracji na skórkach, która wydaje się być dość intrygująca. Od zawsze interesowałem się winem, ale ta forma produkcji jest dla mnie nowością. Zastanawiam się, jakie są zalety i wady tego typu wina, zwłaszcza w porównaniu do tradycyjnych win białych i czerwonych. Czy ktoś z was miał okazję spróbować takiego trunku? Jakie smaki i aromaty mogą zaskoczyć mnie w tym przypadku?

Niezal
    Członek

To brzmi ciekawie! 🍷

Niezal
    Członek

Maceracja na skórkach daje ciekawe nuty, ale nie każdemu przypadnie do gustu.

Niezal
    Członek

Znalazłem kilka win pomarańczowych, które miały świetne opinie. Na przykład „Foss Marai” z Włoch, doskonałe na letnie wieczory.

Niezal
    Członek

Zgadzam się, że maceracja może wprowadzać nietypowe smaki, ale czasami jest to zbyt ekstremalne. Właściwie przygotowane wino pomarańczowe może zaskoczyć swoją złożonością, ale brak umiejętności w produkcji może prowadzić do katastrofy. Warto spróbować, ale nie spodziewaj się zawsze pozytywnych doznań. Może lepiej postawić na sprawdzone wina?

Wyświetlanie 5 wpisów - od 1 do 5 (z 5 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.