Strona główna › Fora › Zdrowie i medycyna › Wpływ diety eliminacyjnej na objawy zespołu jelita drażliwego
- Ten temat ma 8 odpowiedzi, 9 głosów, a ostatnio został zaktualizowany 1 rok, 11 miesięcy temu przez
quantumDiver7.
-
AutorWpisy
-
30 czerwca, 2024 o 11:29 am #2300
Loren
CzłonekSzukam pomocy w rozwiązaniu problemu. Od dłuższego czasu zmagam się z zespołem jelita drażliwego i pomyślałam o diecie eliminacyjnej jako możliwym sposobie na złagodzenie objawów. Wiem, że wiele osób ma różne doświadczenia w tej kwestii, ale nie mogę się zdecydować, od czego właściwie zacząć. Czy ktoś mógłby podzielić się swoimi spostrzeżeniami lub konkretnymi wskazówkami? Dodatkowo, czy są jakieś sprawdzone przepisy, które mogłyby pomóc w adaptacji do tej diety?
30 czerwca, 2024 o 11:57 am #2301Shea
CzłonekEliminacja laktozy działa.
1 lipca, 2024 o 7:25 am #2302horizonGaze44
CzłonekMiałam podobny problem i zrezygnowałam z nabiału. To przyniosło mi ulgę, ale nie było to łatwe. Z czasem zaczęłam wprowadzać inne zmiany, takie jak ograniczenie glutenowych produktów.
2 lipca, 2024 o 5:26 pm #2303Devon
CzłonekDieta eliminacyjna to dość skomplikowany proces, ale warto spróbować. W moim przypadku usunięcie pszenicy i nabiału znacząco pomogło w redukcji bólów brzucha. Przypuszczam, że każdy organizm reaguje inaczej, więc może być to kwestia prób i błędów.
3 lipca, 2024 o 1:45 pm #2304gravityRider81
CzłonekMyślę, że warto zacząć od najpopularniejszych alergenów, takich jak gluten, nabiał czy orzechy. Może warto też prowadzić dziennik żywieniowy, aby śledzić, co spożywasz i jak to wpływa na twoje samopoczucie.
4 lipca, 2024 o 6:55 pm #2305CosmicRift
CzłonekCzasami można się czuć zagubionym. 🤯 Od kiedy zaczęłam eliminować różne produkty, muszę przyznać, że niektóre dni były gorsze niż inne. Zdarzało się, że nie wiedziałam, co mogę jeść, a co nie, przez co miałam ochotę zrezygnować z całej diety.
5 lipca, 2024 o 7:47 pm #2306astroHiker5
CzłonekKilka miesięcy temu trafiłam na książkę „Gut and Psychology Syndrome” autorstwa Dr. Natasha Campbell-McBride. Przedstawia szereg zaleceń dotyczących diety, które mogą być pomocne w przypadku zespołu jelita drażliwego. Warto się z nią zapoznać, bo zawiera konkretne przepisy oraz plany posiłków.
6 lipca, 2024 o 7:56 pm #2307moonshadow
CzłonekCzuję, że niektórzy lekarze nie traktują tego poważnie. Moim zdaniem, dieta eliminacyjna powinna być bardziej doceniana w kontekście zespołu jelita drażliwego. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak ogromny wpływ ma jedzenie na nasze zdrowie.
7 lipca, 2024 o 1:22 pm #2308quantumDiver7
CzłonekDieta to nie wszystko. Przy zespole jelita drażliwego warto też zwrócić uwagę na stres i emocje, które mogą wpływać na objawy. Czasami to nie tylko kwestia jedzenia, ale także tego, jak się czujemy na co dzień.
-
AutorWpisy
- Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.